Nincs alpolgármester

2019.12.14. 11:30

Lefékezte a kanizsai közgyűlés a velodrom építését

A közgyűlésnek a csütörtöki soros ülésen sem sikerült alpolgármestert választania, és a pályakerékpáros csarnok építését is csak feltételekkel támogatta a többséget adó Éljen VárosuNK! Egyesület.

Pásztor András

A kanizsai velodromba 200 méteres pályát és 200 fős nézőteret terveztek. A pálya közepén lévő területen egyéb sportpályák kialakítására is lehetőség nyílna. Képünk illusztráció

Fotó: Shutterstock

A nagykanizsai közgyűlés zárt üléssel indított, ahol az önkormányzati bizottságok külsős tagjairól döntött a testület. A Fidesz-KDNP egyelőre nem jelölt személyeket a pártszövetség számára felajánlott négy helyre, ugyanakkor az Éljen VárosuNK! Egyesület jelöltjei letették esküjüket. Ez alapján a pénzügyi és gazdasági bizottságba Gelencsér Andrea, Csörgei Sándorné és Baj József, az ügyrendi, jogi és közrendi bizottságba Táborfi Károly, Vágvölgyiné dr. Szőllősi Edit és Orbán László ülhet.

A kanizsai velodromba 200 méteres pályát és 200 fős nézőteret terveztek. A pálya közepén lévő területen egyéb sportpályák kialakítására is lehetőség nyílna. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság tagja lett Polai József, Kiss György és Balogh Tünde. A városfejlesztési és városüzemeltetési bizottságba Nagy Dávid, Őri Sándor, Szamosi Gábor és dr. Polay József kerül, míg a szociális és egészségügyi bizottság külsős tagja lett Merencsicsné Vida Szilvia, Vittmanné Bánhegyi Teréz és Teleki László.

A nagykanizsai közgyűlés a szervezeti és működési szabályzat módosítása során arról döntött, hogy ha egy képviselő több bizottságnak is tagja, akkor bizottságonként a képviselői alapdíj 10-10 százaléka illeti meg. Bizzer András (Fidesz-KDNP) frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban nem kapott plusz tiszteletdíjat az a képviselő, aki több bizottságban is dolgozott. Az Éljen VárosuNK! Egyesület most változtatott ezen, mivel képviselői között többen két-három bizottságban is helyet foglalnak. A frakcióvezető szerint ez éves szinten több millió forintos pluszkiadást jelent az önkormányzatnak. Dr. Károlyi Attila, az Éljen VárosuNK! Egyesület képviselője erre úgy reagált: komoly szakmai munkát végeznek a képviselők, amiért megilleti őket a fizetség.

A közgyűlésen Balogh László polgármester ismét előterjesztést nyújtott be az alpolgármester személyére. Mint mondta: ahhoz, hogy munkáját kellő körültekintéssel és precizitással végezhesse, szüksége lenne egy olyan bizalmi emberre, akivel megoszthatná a feladatokat. Bizzer Andrást javasolta alpolgármesternek, majd hozzátette: ha a testület megszavazza jelöltjét, nyitott arra, hogy akár két további, az Éljen VárosuNK! Egyesület által jelölt alpolgármesterrel bővüljön a városvezetés. Erre egyelőre nem került sor, mivel a titkos szavazáson Bizzer Andrást nem választották meg alpolgármesternek.

 

A közgyűlésnek egyértelmű támogatói határozatot kellett volna hoznia a sportcsarnok mellé tervezett pályakerékpáros létesítmény (velodrom) építéséről, ami 100 százalékos állami támogatással, közel 8 milliárd forintból épülhetne Nagykanizsán. A témáról éles vita alakult ki, a Fidesz-KDNP frakció a beruházás előnyeit sulykolta, míg az Éljen VárosuNK! Egyesület tagjai a fenntartási és üzemeltetési költségekből fakadó bizonytalanságot, sőt magát a létesítmény indokoltságát vonták kétségbe. Végül a testület azzal a módosítással támogatta feltételesen a beruházást, hogy legkésőbb 2020. január végéig üzleti tervet és fenntarthatósági tanulmányt szeretne látni az önkormányzat. Mindez jelentheti azt is, hogy a kormány mégsem Nagykanizsán, hanem valamelyik közeli városban, Zalaegerszegen, Keszthelyen, Kaposváron, Szombathelyen, Veszprémben vagy Székesfehérváron építteti meg a velodromot, ezen városok ugyanis szintén pályáztak a fejlesztésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában