férőhelykiváltás

2019.12.13. 10:00

Családias otthonokba költöztetik a lakókat Pölöskefőn és Magyarszerdahelyen

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön meglátogatta a férőhelykiváltásban érintett magyarszerdahelyi és pölöskefői szociális intézményt.

Benedek Bálint

Fülöp Attila és Györe Edina meglátogatta a magyarszerdahelyi kézművesműhelyben tevékenykedőket is

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A 2021. június 30-ig tartó „Kastélykiváltás Magyarszerdahelyen” elnevezésű projekt során 526,6 millió forintból családias otthonokat alakítanak ki. Felsőrajkon kettő 12 férőhelyes, Pölöskefőn egy 9 férőhelyes lakóotthon készült el. A projektben még megvalósításra vár Zalaszentivánon egy 12 férőhelyes lakóépület felépítése, valamint Nagykanizsán három, egyenként 4 férőhelyes lakás felújítása.

Fülöp Attila és Györe Edina meglátogatta a magyarszerdahelyi kézművesműhelyben tevékenykedőket is Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Fülöp Attila államtitkárt a látogatásra elkísérte Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója a munkatársaival. A küldöttség tagjai előbb bejárták a magyarszerdahelyi létesítményt, és az ott található kézművesműhelyekben találkoztak a lakókkal. Ezután érkeztek meg az ősszel elkészült pölöskefői lakóotthonba, ahol sajtótájékoztatót tartottak.

Györe Edina elmondta: ez volt az első helyszín Zala megyében, ahol férőhelykiváltással sikerült lakóik életét jobbá és családiasabbá tenni. A projekt keretében februárban elkészülhet a két felsőrajki ház, illetve a jövőben az összes magyarszerdahelyi lakó kiköltözhet.

– Az ország területén 13 ezer honfitársunk él 50 főnél nagyobb szociális intézményben – vette át a szót Fülöp Attila. – A kormány szeretné azt a folyamatot támogatni, hogy a magyarszerdahelyi kastélyhoz hasonló épületek helyett közösségi befogadáson ala­puló és támogatással létrehozott lakhatásban éljenek azok, akik erre felkészültek. Ez csak akkor működik, ha egy település lakossága segíti ezeknek az intézményeknek a létrejöttét. Zalában különösen élen járnak ebben a tevékenységben, ezért példával szolgálhatnak más megyék előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában