Mopeddel a folyosón

2019.12.09. 07:00

Bepillantást nyertek a fogyatékkal élők mindennapjaiba a kanizsai diákok

Érzékenyítő napot rendeztek szombaton a Kanizsai Dorottya Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán általános iskolás diákok számára.

Horváth-Balogh Attila

Képünkön a nyolcadikos Dombi Szabolcs manőverezik az elektromos mopeddel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

Az esemény a zárása volt annak a programsorozatnak, amely a fogyatékkal élők világnapja alkalmából november végén indult azzal a céllal, hogy a társadalom egészséges tagjai megismerjék a fogyatékkal élőket, mindennapjai­kat, s egy kicsit átérezzék a nehézségeiket. Ezúttal a Kőrösi-iskola felsős diákjai próbálhatták ki a gyógyászati segédeszközöket, és találkozhattak Lőrincz Péter, valamint Kasper Márta mozgáskorlátozott betegekkel is.

Képünkön a nyolcadikos Dombi Szabolcs manőverezik az elektromos mopeddel
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– Az érzékenyítő nap, illetve az egész rendezvénysorozat célja, hogy felhívjuk az emberek, de különösen a gyerekek figyelmét a baleset, betegség, katasztrófa vagy veleszületett betegség következtében fogyatékossá vált emberek problémáira, és elősegítsük az integrációjukat – hallottuk az ötletgazdától, a Zalai Prima díjas dr. Fliszár Mária osztályvezető főorvostól, aki kiemelte dr. Ignácz Andreának, a Király Női Klub vezetőjének a rendezvénysorozat megszervezésében nyújtott támogató segítségét. – Ennek érdekében szerveztük a programjainkat és a találkozóinkat, szerettük volna lebontani a mozgáskorlátozottakkal szembeni előítéleteket, s előmozdítani az egymás iránti tiszteletet. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy az emberek többsége nem tudja, mihez kezdjen a fogyatékkal élőkkel, ezért inkább elkerüli őket. Minden bizonnyal azért, mert alig tudnak róluk valamit. Úgy gondoljuk, az érzékenyítést soha nem késő elkezdeni, de a legjobb, ha már gyermekkorban elindítjuk – ezért hívtunk meg ma általános iskolásokat a kórházba.

Miután az érzékenyítő napon dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főorvos főigazgatója Szlávecz Lászlóné gazdasági igazgató és dr. Fliszár Mária társaságában köszöntötte a gyerekeket, az öt-hat fős csapatokat a mozgásszervi rehabilitációs osztály munkatársai kalauzolták az egyes helyszínek között.

Ezeken például ki lehetett próbálni, milyen mopeddel vagy könyökmankóval közlekedni, de aki nem volt szégyenlős, az kapott egy kellemes masszázst is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában