Mézfesztivál Zalaegerszegen

2019.12.02. 07:00

A méz egészség, és a méh egészséges?

A nagy-­üzemi növénytermesztésben használt vegyi anyagok jelentik a legnagyobb veszélyt a méhek, illetve az összes beporzó rovar számára.

Arany Gábor

Fotó: © Katona Tibor

Erről is beszélt érdeklődésünkre Németh Zsolt, a söjtöri méhészek által életre hívott fesztivál egyik házigazdája, a 2005-ben alapított Ambrózia Mézlovagrend nagymestere a hétvégi mézfesztiválon. A méheket károsító, évek óta tartó folyamatok nem hagytak alább, a tapasztalatok szerint az alkalmazott vegyi anyagok miatt a nagyüzemi mezőgazdaságban termesztett növényekről gyűjtő méhcsaládok akár 50-60 százaléka is elpusztulhat évente.

 

A méhek immunrendszere legyengül a virágpor, a nektár vegyi szennyeződésétől, és szintén gyengítő hatású, ha nem tudnak sokféle növényről gyűjteni. Németh Zsolt úgy látja, a természetes méhlegelők nélkül egyre nehezebb elkerülni a családok pusztulását. A problémáról a szakmai előadásokon is szó esett, mások mellett kifejtette gondolatait Szemerits Eszter. A sopronhorpácsi hölgy növényorvosnak tanul, és idén augusztus 3-án Jászberényben nyerte el egy évre a mézkirálynő címet. Mint elmondta, a kertjükben tartott 13 méhcsaláddal rokoni és baráti körnek termelnek hobbiból mézet, amiből ő egy kilót fogyaszt hetente. Összevetésként, némi növekedés eredményeként ennyi a hazai átlag is, de évente.

A mézfesztivált és termelői vásárt a sportcsarnokban rendezték meg, a szombati megnyitón városi és megyei közéleti vezetők köszöntötték az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában