Dél-zalai újbormustra

2019.12.09. 11:30

A jövő sikeres borvidéke lehet a zalai – véli a szakember

Mintegy 60 mintát kóstolt a szakmai zsűri és velük együtt az érdeklődő gazdák a településen megrendezett dél-zalai újbormustrán, ahol az év bortermelője is véleményt mondott a nedűkről.

Korosa Titanilla

Munkában a zsűri. A szakértők szerint tetszetős, jó borok készültek

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

A helyi önkormányzat és a Szent János-hegyért Egyesület második alkalommal szervezte meg a szakmai programot, ahol a borokat három neves borász – dr. Brazsil József, a lendvai Cuk Lajos és Koch Csaba – mustrálta és egyenként véleményezte a gazdáknak. Utóbbi szakember nemrég az Év bortermelője címet is elnyerte egyéb szakmai el­ismerései mellé.

Munkában a zsűri. A szakértők szerint tetszetős, jó borok készültek
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– A környező településeken élő borbarátoknak már korábban is szerveztünk hasonló programot, amit nagyon hasznosnak ítéltünk – mondta Kondákor József, Tormafölde polgármestere, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnökségi tagja. – Célunk továbbra is az, hogy tanuljunk, és javuljon az itteni borok minősége.

Dr. Brazsil József borász, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök nagymestere arról beszélt a rendezvény kezdetén, hogy az idei évjárat kimagasló, ezért jó borokra számít.

A tokaji bort sokan ismerik, e húzónév mellé kell felsorakozni a többieknek is

– Nem győzzük dicsérni az idei borokat, hiszen a szőlők szépen beértek, akik odafigyelnek rá, azoknak jó boraik vannak – mondta.

Hasonlóan vélekedett Cuk Lajos is, aki többek között arra tért ki, hogy magas a borok cukorfoka és jó a savassága, illetve szép eredménynek tekintette, hogy számos gazda érkezett a mustrára.

Koch Csabának, a Hajós-­bajai borvidék borászának ítélte oda a Magyar Bor Akadémia az Év bortermelője Magyarországon elismerést. A díjazott elmondta: meghatódott, hogy ilyen bizalommal van iránta a szakma, hiszen a díj további öt jelöltje is kimagasló munkát végez. Koch Csaba közel húsz országba exportálja borait, így a magyar borok, borászat nemzetközi megítéléséről is kérdeztük.

– Vannak régiók a világban, ahol sokkal versenyképesebben termelnek, mint mi – magyarázta. – A hazai ágazat komolyabb fejlődése a rendszerváltás után indult meg, van sok különleges termőhelyünk, sokszínű a 22 borvidékünk ökológiai szempontból, többféleképpen készítünk borokat, vagyis színes az ágazat, ami kedvez a fogyasztóknak. A világpiacon viszont olyan brandekkel kellene megjelenni, melyek egységes minőséget képviselnek, versenyképes ár-érték arányúak és stabil minőségűek. A tokaji bort sokan ismerik, e húzónév mellé kell felsorakozni a többinek.

Hozzátette, a Zalai borvidék kevésbé ismert, de itt is felkészült borászok dolgoznak. Úgy tűnik, az egyre szélsőségesebb időjárás Zala megyét kevésbé sújtja, hűvösebb, csapadékosabb, mint több más borvidék, ami előnyt jelenthet, és a jövő sikeres borvidéke lehet a zalai, amit erősít a gazdák lelkesedése és egyre magasabb fokú hozzáértése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában