A kerti dúlás általános probléma

2019.11.21. 07:00

Zala megye több területén hadban állnak a vaddisznókkal

Zöldfelület nem maradt épen az út mentén, mintha valami ügyetlen, ám kitartó kincskereső bolygatta volna végig a rézsűt a hegyi pincék előtt. A kép, ami elénk tárul azonban sok helyen a kertekbe bepillantva sem jobb, szinte mindenhol fölbolygatott földet látni, a vaddisznók nyomát.

Arany Gábor

Baranyi Imre a vaddisznók nyomait mutatja a kerítés mellett

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

A megyeszékhely délkeleti határában járunk, a Bozsokot és Botfát összekötő hegygerincen, ahol egymás mellett sorjáznak a hétvégi házak, telkek. – Sokan már azt tervezik, hogy felhagyják a művelést, mert a vaddisznók mindent kitúrnak, megrágnak, megesznek – mutatja a nyomokat Baranyi Imre.

Baranyi Imre elmondta: legalább harminc éve tölti szabadideje nagy részét a Karácsony-hegyen. Tavasszal, a jó idő beköszöntével ide költözik ki a városból, és az őszi hideg napokig kitart, közben szőlőt művel, zöldséget termel.

Baranyi Imre a vaddisznók nyomait mutatja a kerítés mellett
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

– Régebben csak néha-néha bukkantak fel a vadak, de ebben az évben már annyira nekibátorodtak, hogy semmi sem tartja vissza őket – méltatlankodott Baranyi Imre. – Kibontják a kerítést is, ha a túloldalon élelmet szagolnak ki, mert megesznek mindent, kitúrják a zöldséget, lerágják a szőlőt. Ebben a kutya sem zavarja őket, de szó szerint nem. Előfordult, hogy az út szélét túrták széjjel, miközben közben karnyújtásnyira tőlük a kerítés másik oldalán ott őrjöngött a kutya. Szeretnénk, ha a vadásztársaság erélyesebben lépne fel, mert így semmi értelme itt termelni bármit, vagy gazdálkodni.

Panaszosunk elárulta: saját kertjét már villanypásztorral vette körbe. Négyszáz méteren építette ki az elektromos védelmet, ami nem kis pénzébe került, ám félő, hogy nem sokat ér, mert ha egyre több gazda hagyja fel a művelést, akkor a megmaradottakat rohamozzák a kondák és nem lesz akadály az elektromos kerítés sem.

A problémával Győrvári Attilát, a megyei vadászkamara titkárát, fővadászát kerestük meg. A szakember előrebocsátotta: a probléma sajnos általánosnak mondható a megyében. Nagyon sok zártkertet felhagynak gazdáik, a gondozatlan területek emiatt beerdősülnek, ezzel a vadak számára ideális búvóhelyet teremtenek. Ezeken a területeken azonban a baleset veszélye miatt vadászni nem lehet, mert lakott ingatlanok veszik körbe azokat. Szóba kerülhet még a riasztás, ami azonban a tapasztalatok szerint nem túlzottan hatásos, viszont csapdák kihelyezésével befoghatók a vadak. Ezt a megyében is gyakorolja néhány vadgazdálkodó.

Véleménye szerint az elsődleges megoldást az jelentheti, hogy a tulajdonosok az ingatlanaikat megfelelő erősségű kerítéssel védik meg, és amennyiben ezek nem segítenek, akkor az önkormányzat jegyzőjénél tehetnek panaszt a vadak okozta károk miatt. Az eljárásban meghallgatják az érintetteket és igyekeznek majd közöttük kialakítani a megegyezést. Ha pedig ezt nem sikerül tető alá hozni, akkor marad a bírósági út, ahol az okozott kár megtérítését lehet kérni a területileg illetékes vadgazdálkodótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában