Megmozgatnák a közösséget

2019.11.14. 17:30

Színházbuszt indít és beruházásokat tervez Valkonya önkormányzata

Az önkormányzat színházbuszt indít a kultúrakedvelő helyieknek. A polgármester, Hatala Gábor több fejlesztést is tervez a következő időszakban, a nagy álom a földgáz bevezetése a településre.

Horváth-Balogh Attila

Hatala Gábor éppen fát pakol a tűzre. A valkonyaiak nagy álma a földgáz bevezetése, mert az idősödő népességnek bizony az elköltözésre is okot ad, hogy egyre nehezebben vágják fel, hordják be a téli tüzelőt Fotó: Horváth-Balogh Attila

– A faluban élő Magyarné Pápai Sarolta hungarológus, a Balassi Intézet lektora most tért haza huzamosabb bulgáriai, sumeni kiküldetéséből és amíg itthon tartózkodik, kicsit kézbe veszi Valkonya közösségi életét. Ő vetette fel a színházbusz gondolatát – bocsátotta előre Hatala Gábor. – Nagyon tetszett az ötlet és azt mondtam, ha sikerül kellő számú jelentkezőt összegyűjteni, az önkormányzat avval járul hozzá a programhoz, hogy beülök a falugondnoki buszba és havonta egyszer elviszem a csapatot az éppen aktuális színházi előadásra Nagykanizsára, vagy Lendvára. Az az igazság, hogy mi pici falu vagyunk, körülbelül 70 fős lélekszámmal, kissé elzárva a világtól, egy nagy erdőség közepében és igen, mindenkinek jó egy kicsit kimozdulni. Ezért Saci figyeli a környék valamennyi kulturális eseményét és ha úgy gondolja, hogy valamelyik megfelel az itt élők érdeklődésének, közhírré teszi, begyűjti az igényeket, megvásárolja a belépőket, tehát kézben tartja a valkonyai kulturális életet. Úgy tudom, egy női klub szervezését is megkezdte.

Hatala Gábor éppen fát pakol a tűzre. A valkonyaiak nagy álma a földgáz bevezetése, mert az idősödő népességnek bizony az elköltözésre is okot ad, hogy egyre nehezebben vágják fel, hordják be a téli tüzelőt Fotó: Horváth-Balogh Attila

A polgármester hozzátette: november 25-én 19 órakor a nagykanizsai HSMK-ban a Veres 1 Színház előadásában Bolba-Szente-Galambos: Csoportterápia című színművét tekintik meg. Hatala Gábor arról is beszélt: a közösségi élet mellett nagy figyelmet fordítanak az aprócska település fejlesztésére is. Mint arról korábban beszámoltunk, tavasszal indul a közösségi ház korszerűsítése, energetikai modernizálása és a Magyar Falu Program keretében a napokban nyertek közel 3 millió forintnyi támogatást a ravatalozó felújítására is.

– A nagy álmunk a földgáz bevezetése a faluba, de ehhez rengeteg pénz kellene – jelezte a polgármester. – Nagyon reménykedünk pályázati forrásban, esetleg állami támogatásban, nagy segítség lenne a településen élő sok idős embernek, akik, ahogy múlnak az évek, egyre nehezebben tudnak gondoskodni a téli tüzelőjükről, nagy erőkifejtést igényel tőlük, hogy feldarabolják és behordják maguknak a fát, mely ráadásul folyamatosan drágul. Ezek olyan okok, amelyek miatt az idős emberek öregségükre el is költöznek innét. Másrészt környezetvédelmi szempontok miatt is fontos lenne a fejlesztés, hiszen egy völgyben fekszik Valkonya és ködös, szélmentes időben a kéményekből kiáramló füst napokon át megüli a falut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában