Pályázatot nyertek

2019.11.21. 15:00

Sziklakórház – a kanizsai diákok történelmi utazása

„A Szikla” Múzeumi Közhasznú Alapítvány májusban kiírt SZIKLA-UTI-2019 elnevezésű pályázatának egyik nyertese a Bolyai János Általános Iskola volt. Az utazásra november elején került sor.

Pásztor András

A Bolyai-iskola diákjai városnézésen is részt vettek Budapesten

Fotó: ZH

A 44 gyermekből és 4 kísérőből álló csoport egynapos kirándulás keretében ingyen utazhatott, s díjmentesen látogathatta meg a Mátyás-templomot, majd a Sziklakórház Atombunker Múzeumot. A tartalmas programok sorát a Hadtörténeti Múzeum állandó kiállításának a megtekintése zárta.

Sziklakórház! Már a név is meghökkentő. Ma már múzeum, ahol megállt az idő. Egyfajta történelmi mementó – összegezte a látottakat a bolyais csoport.

A Bolyai-iskola diákjai városnézésen is részt vettek Budapesten
Fotó: ZH

A Sziklakórház Atombunker Múzeum a budai Vár alatt található. Több mint 2300 négyzetméteres létesítmény, melyet a második világháború alatt és az 1956-os forradalom idején is használtak. A hidegháború alatt szigorúan titkos objektum, úgynevezett légoltalmi szükségkórház volt.

– Amikor a szokványos vaskaput megláttuk, még nem gondoltuk, hogy a föld alatt töltött közel egy órányi idő elgondolkodtató történelmi időutazás lesz – mesélte Balázs Petra, az iskola végzős tanulója. – Mintha visszasétáltunk volna az időben. Teljesen magával ragadott bennünket a hely. A földalatti szűk, labirintusszerű folyosókon jobbra-balra kórtermek, benne élethű viaszbábuk: sebesültek, sérültek, betegek és persze orvosok.

A Sziklakórház Atombunker Múzeum Magyarország legnagyobb viaszfigura-kiállításával mutatja be a kórház történetét, és a hadiorvoslás fejlődését, de a polgári védelem eszközeiről, felszereléseiről is sok érdekességet tartogat.

A Bolyai Tagintézmény diákjait, pedagógusait egyaránt megérintette a hely, amely nem csupán tisztelgés elmúlt korok hősei előtt, hanem fontos üzenetet közvetít a mának is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában