gasztroklub

2019.11.02. 07:00

Sütőtökről a klubban – Népszerűek a foglalkozások a kertművelők körében

A dél-zalai településen több mint egy éve működő gasztroklub egyre népszerűbb a lakosság körében. Vezetőjük, Illésné Farkas Katalin aktuális témák feldolgozására sarkallja a tagokat.

Benedek Bálint

A miháldi kertművelők mindig egy aktuális téma köré szervezik a gasztroklub foglalkozásait Fotó: ZH

A nyári szünetet követően minden héten egyszer, pénteken szerveznek összejövetelt a miháldi művelődési házban. A csoport kertművelő tagjai követik a természet változásait, legutóbb például a sütőtökről s az ahhoz kapcsolódó népszokásokról esett szó. Kiemelték a kertjeikben termesztett, világhírnévre is szert tett nagydobosit, amely finom íze, vastag húsa, sárga színe, megbízható termeszthetősége miatt vált kedvenc fajtává. Illésné Farkas Katalin emellett beszélt a különleges formájú hokkaidó s a kanadai néven ismertté vált fajtáról is.

A miháldi kertművelők mindig egy aktuális téma köré szervezik a gasztroklub foglalkozásait
Fotó: ZH

– Napjainkban újra reneszánszát éli a sütőtökfogyasztás – tette hozzá. – Ami nem véletlen, hiszen magas az ásványianyag-, vitamin- és rosttartalma, s a vese, a húgyhólyag, valamint a prosztata védelmében kifejtett pozitív hatásai miatt ajánlott rendszeresen fogyasztani.

A résztvevők ötleteket kaptak a különféle felhasználási módokról. A többség sütve eszi, de lekvárnak, salátának is kitűnő, és finom sütemény is készíthető a zöldségből. Ezenkívül a tagok kiemelték a tökmag fogyasztásának fontosságát, valamint a belőle készített tökmagolaj kedvező élettani hatásait. Szó esett még bizonyos népi hagyományokról, így a kukorica- és a tollfosztásról, a káposzta, valamint a répasavanyításról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában