Merkúr a nap előtt

2019.11.08. 11:00

Nem mindennapi égi jelenségre lehet figyelmes hétfőn!

Aki jövő hétfőn, november 11-én lemarad róla, legközelebb 2032-ben láthatja átvonulni a Merkúrt a Nap előtt. A nem mindennapos égi látványosságra távcsöves bemutatóval készülnek a csillagászok a megyeszékhelyen.

Varga Andor

Bánfalvi Péter amatőrcsillagász Fotó: ZH Archívum

Fotó: Pezzetta Umberto

A Vega Csillagászati Egyesület és a TIT Öveges Egyesület közösen szervezi a programot, melyről Bánfalvi Péter amatőr csillagász beszélt.

– A Naprendszer belső bolygói, a Vénusz és a Merkúr is időnként áthaladnak a Nap előtt, látványos programot kínálva a földlakóknak – fogalmazott. – A csillagunkhoz legközelebbi bolygó, a Merkúr legutóbb 2016 májusában tett így, legközelebb pedig 2032 novemberében kerül ilyen helyzetbe. Hogy miért ilyen ritka a jelenség, arra az ad magyarázatot, hogy a Merkúr pályája a Föld keringési síkjával szöget zár be, vagyis – amikor a Nap és köztünk halad el éppen – a látszólagos helye néha a csillagunk korongja felett, néha pedig az alatt látható.

Bánfalvi Péter amatőrcsillagász
Fotó: ZH Archívum

A jelenség zalaegerszegi megfigyelésére 13.30 órától napnyugtáig (körülbelül 15.45) lesz mód. A távcsövet a Zalakerámia Sportcsarnok előtt, a főbejárattól északi irányba állítják fel a szakemberek, akik nagyon reménykednek a derült égboltban, hiszen felhőkön még az ő eszközeik sem képesek „átlátni”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában