Mézfutam

2019.11.28. 07:00

Mézfesztivál Zalaegerszegen vásárral, jótékony célú futással

Növekszik a méz fogyasztása hazánkban, és közelít a fejenkénti egy kilóhoz évente. Ezzel szemben édesítésre cukorból 20 kiló az éves felhasználás, és ha minden élelmiszerrel, itallal elfogyasztott cukrot beleszámítunk, ez az érték eléri a 40 kilót.

Arany Gábor

Erről is szó esett szerdán a megyeházán tartott sajtótájékoztatón, ahol a hétvégi mézfesztiválra hívták fel a figyelmet, Vigh László országgyűlési képviselő és Kajári Attila tankerületi igazgató részvételével. Az előbbi adatot Czémán László, a söjtöri méhész egyesület elnöke osztotta meg. Mint hangsúlyozta, a cukorral szemben a méz funkcionális élelmiszer, a szervezet teljes mértékben hasznosítja, édes, komplex étrend-kiegészítőnek is nevezhetjük. A mézzel kapcsolatos ismereteinket bővíthetjük a szombaton kezdődő 16. Kárpát-medencei mézfesztiválon és termelői vásáron, amelynek része a mézlovagrendek 14. találkozója, valamint a 7. méhészszakmai kiállítás és vásár.

A hazánkban működő két tucat mézlovagrendből tíz képviselteti magát a rendezvényen, velük találkozhatunk szombaton a Kossuth utcai felvonulásukon is, amely 9.45-kor kezdődik. A kétnapos fesztivál ingyen látogatható programjai idén is a városi sportcsarnokra koncentrálódnak. Itt a szakmai előadások mellett mézkülönlegességekkel és egyéb méhészeti termékekkel találkozhatnak az érdeklődők. Vasárnap 9 órakor kezdődik a jótékony célú, Mézfutam nevű futóverseny, amelynek bevételével a Nyitott Ház Gyógypedagógiai Intézményt támogathatják a nevezők, adományozók.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában