konferencia zalakaroson

2019.11.08. 07:00

Kardiológusnak és szívsebésznek közös döntéseket kellene hoznia

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház Szívsebészeti Osztálya szervezi idén a Magyar Szívsebészeti Társaság többnapos kongresszusát.

Szabó Zsófia

Dr. Rashed Aref osztályvezető főorvos, a kongresszus szervezőbizottságának elnöke a pulpitusnál Fotó: Szakony Attila

A tegnap Zalakaroson kezdődött szakmai konferencia résztvevőinek számos előadás, bemutató révén lehetősége nyílik a legújabb hazai és külföldi trendek feltérképezésére, valamint fontos tudományos témák megvitatására. Több százan érkeztek országhatáron belülről és túlról – köztük a szívsebész szakma legnevesebb képviselői – a kongresszusra. A szívsebész hivatás egyik legnevesebb eseményének házigazdája ez évben a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Szívsebészeti Osztálya. Dr. Rashed Aref osztályvezető főorvos, a Magyar Szívsebészeti Társaság 26. kongreszszusa szervező bizottságának elnöke elmondta: fel szeretnék hívni a figyelmet a konferencia révén a jövőbeni kihívásokra, amelyeknek eleget kell tenniük.

– Idén ünnepli az osztályunk fennállásának huszonötödik évfordulóját, azonban nem szabad csak a múltra és az eddig elért eredményekre támaszkodni. Innen tovább kell indulnunk és arra kell koncentrálnunk, hogy az elkövetkezendő évtizedekben mi a feladatunk és a felelősségünk, a következő, fiatal generáció tekintetében különösen. Ez a konferencia legfőbb lényege, csakúgy, mint az, hogy milyen kihívások előtt állunk. Ebben szintén a fiatalok kapják a fő szerepet: a képzésük a mi feladatunk, illetve a már említett kihívásokra történő felkészítés is. Nagyon örülünk annak, hogy a kongresszuson rengetegen részt vesznek, szinte megtelt az eseménynek otthont adó szálloda. Az ország hét szívsebészetéről egyaránt érkeztek vendégek, ahogy külföldről is szép számmal. Eszmecserének is kiváló lehetőséget biztosít a konferencia – mondta dr. Rashed Aref főorvos.

Dr. Rashed Aref, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Szívsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa, a kongresszus szervezőbizottságának elnöke hangsúlyozta azt is: a szívsebészeti szakmában azok a beavatkozások terjedtek el, amit csak a kardiológusok végeznek el. Ha pedig ez a trend folytatódik, akkor a sebészek egyre messzebb kerülnek a betegektől.

– Mi elsősorban azt szeretnénk, hogy ezeknél a beavatkozásoknál a fiatal szívsebészek részt vegyenek a döntés előkészítésénél, amikor a kardiológus és a sebész együtt dönt a beteg sorsáról, illetve az ezt követő lépéseknél is. Azért, hogy közös megoldást találjanak, mert ez lenne a legjobb a betegnek – fogalmazott dr. Rashed Aref osztályvezető főorvos.

Dr. Rashed Aref osztályvezető főorvos, a kongresszus szervezőbizottságának elnöke a pulpitusnál
Fotó: Szakony Attila

A konferencián Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében kiemelte: Zalában mindannyian büszkék arra, hogy az országban működő szívsebészetek közül egy Zalaegerszegen működik immár negyedszázada.

– Ezért nagyon sokakat illet köszönet és elismerés, köztük a kórház, egyúttal a szívsebészeti osztály munkatársait – mondta Bene Csaba.

 

A kongresszuson dr. Halász Gabriella, a megyei kórház főigazgatója is köszöntötte a megjelenteket. Jelezte: a kórház szívsebészeti osztályának huszonöt évét krízisek és sikerek egyaránt jellemezték.

– Vannak fázisok, amikor újra kell gondolni, újra kell tervezi. Azonban a jövő minden esetben a fejlődésről szól, így van ez a szívsebészetben is. Idén a kórház megalkotta a keringési betegségek kezelésének fejlesztésére vonatkozó koncepcióját, amely minden olyan diagnosztikai és szakmai területet érint, ami kardiovaszkuláris betegségekkel kapcsolatos. Vezetői hitvallás szerint fontos a gazdálkodás és a diagnosztikai háttér egy kórházban, mégis a jövőnket az ellátási terület népegészségügyi helyzete kell, hogy meghatározza – mondta dr. Halász Gabriella. Ahogy azt is: napjainkban már ugyanolyan lehetősége van egy kis faluban élő betegnek a szívsebészeti beavatkozások elérésére, igénybevételére, mint egy fővárosban élő embernek. Emellett büszkék arra is, hogy a zalaegerszegi kardiológián és a szívsebészeten jelenleg nincs jelentős várólista.

A kongresszuson dr. Szerafin Tamás, a Magyar Szívsebészeti Társaság elnöke is beszédet mondott. Kiemelte: a szívsebészet komplex tevékenység, amely számos más szakterület összehangolt munkáját igényli. Igényli a legmodernebb eljárásokat, valamint az intézetek közti eszmecserét is országos szinten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában