A beruházás keretében kerékpárutat is építettek

2019.11.29. 14:00

Elkészült a lenti buszpályaudvar

Csütörtökön felavatták a város új autóbusz-pályaudvarát. A beruházás keretében a korábbi épület helyére a mai kor igényeinek megfelelő, letisztult formavilágú létesítmény épült.

Korosa Titanilla

Horváth László beszédet mond a megújult buszpályaudvaron Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

Az elmúlt év decemberében kezdődött kivitelezés során a korábbi, leromlott állapotú állomás épületét lebontották. A kulturált, utasbarát közlekedési központot a Volánbusz regionális jogelődje, az ÉNYKK, Lenti önkormányzata, valamint a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség által létrehozott konzorcium a TOP program keretében valósította meg mintegy 472 millió forintból. Az átadón részt vett Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Horváth László polgármester és Kameniczky Ákos, a Volánbusz Zrt. kereskedelmi és forgalmi igazgatója.

Horváth László beszédet mond a megújult buszpályaudvaron Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

Vigh László arról beszélt, hogy nem könnyű az aprófalvas Zala megye közlekedését megszervezni, folyamatosan fejleszteni kell, hogy mindenki eljusson közösségi közlekedéssel oda, ahova szeretne. Hozzátette, hogy folyamatosan dolgoznak az úthálózat fejlesztésén is.

Dr. Pál Attila úgy fogalmazott, hogy a közösségi közlekedésnek olyan ékes példája a megújult autóbusz-állomás, ami országosan is egyedülálló. Biztosítja azt a kulturált, magas színvonalú utazási lehetőséget, ami eddig Lentiben nem volt meg. A közgyűlés elnöke köszönetet mondott az utazóközönségnek, hogy türelemmel viseltetett a kivitelezés munkálatai alatt, a Volánbusz részéről külön Busa Csaba regionális vezetőnek, aki a társaság részéről szívén viselte a beruházást, valamint a kivitelező Szabadics Zrt.-nek és a Le-Ko Kft.-nek.

Horváth László polgármester a pályázattal kapcsolatban elmondta, hogy a buszpályaudvar megújítása mellett a projekt másik részeként több mint 1 kilométer hosszú kerékpárút épült a városban a Béke úton. Hangsúlyozta, hogy a korszerűsített állomás nemcsak a lentieknek öröm, hanem a járás többi településén élőknek is.

A város buszállomása évente közel 66.200 helyi, országos és regionális járatot fogad és indít, ami 1,5-2 millió közötti utazásszámot jelent, napi mintegy hatezer utassal. Erről Kameniczky Ákos beszélt, aki bemutatta azt az új, 49 férőhelyes, legmodernebb technikával felszerelést autóbuszt is, amelyet a napokban állítottak forgalomba Budapestre közlekedő járatként.

Az állomáson hat induló és három érkező kocsiállás szolgálja ki a forgalmat, várhatóan a jövő héttől. Az utasok kényelmét akadálymentesített mellékhelyiség, családi és utasvárók, egyéb kiszolgáló helyiségek biztosítják, és kialakítottak egy 40 kerékpár befogadására képes fedett tárolót is. A beruházás jövőre állomási utastájékoztató rendszerrel bővül mintegy 75 millió forintból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában