A világnap alkalmából

2019.11.18. 07:00

Bemutatták a koraszülött osztály adaptációs szobáit a Szent Rafael Kórházban

A koraszülöttek világnapján több zalai szervezet fogott össze, hogy a túl korán érkezett babák, szüleik és orvosaik helyzetére hívja fel a figyelmet.

Arany Horváth Zsuzsa

Az adaptációs szobában dr. Gárdos László osztályvezető főorvos, dr. Császár Andrea főorvos, Fendrik Roland, ölében Panna, Zsebeházy Katalin, a baba édesanyja és Dóra János, a támogató alapítvány elnöke

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Délelőtt a megyei kórházban a koraszülött osztályra várták a korábban ott ápolt gyerekeket és családjukat, az érdeklődőket, akiknek bemutatták azt a két, az országban egyedülálló adaptációs szobát, amelybe nemcsak az édesanyák, de az apukák is beköltözhetnek, hogy a kellő súly elérése, azaz az otthonukba távozás előtti napokat együtt tölthessék gyermekükkel. Az osztályvezető főorvos, dr. Gárdos László elmondta, a koraszülöttek száma szempontjából a helyzet Zalában és országosan is javul, de így is minden tizedik gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. A két szoba létrejöttét a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány támogatta. Dóra János elnök és Fitos Eszter, az alapítvány munkatársa közölte, mintegy 4,5 millió forintot igényelt a szobák kialakítása, ehhez az országos koraszülött egyesület adott 1,5 milliót. A zalai alapítvány most az idegentest-eltávolító laborra gyűjt, s tervezi a mamaház melletti rehabilitációs park kialakítását.

Az adaptációs szobában dr. Gárdos László osztályvezető főorvos, dr. Császár Andrea főorvos, Fendrik Roland, ölében Panna, Zsebeházy Katalin, a baba édesanyja és Dóra János, a támogató alapítvány elnöke Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Később a hangversenyteremben gazdag műsor várta a családokat. Balaicz Zoltánné, a Zalaegerszegi Női Szalon elnöke a szervezők nevében elmondta, a játszóházi lehetőséget, az Albatrosz Táncegyüttes és a Kakaó zenekar koncertjét tartalmazó programmal kedveskedni szeretnének a városlakóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában