Nyertes pályázatok révén valósulhattak meg

2019.11.08. 08:00

2019 a beruházások éve volt Szécsiszigeten

Az idei a kivitelezések éve volt a településen, hiszen az elmúlt évek nyertes pályázatai révén több beruházást is sikeresen valósítottak meg.

Korosa Titanilla

A kastély magtárszárnya Nagy István polgármesterrel Fotó: Korosa Titanilla

– Ez év júliusában kezdtük el az Andrássy-Szapáry kastély magtárszárnyának részleges felújítását, mely során a külső vakolás, új lépcső, a terem alatti pince boltíveinek megerősítése, a terem padozatának műemléktéglával való burkolása valósult meg, illetve az épületrész villamosítása is megtörtént – tájékoztatott Nagy István, a település októberben újraválasztott polgármestere. – A munkák költsége mintegy 28 millió forint volt. A projekt részeként az épületrészben helyet kap majd a térség 20. századi mezőgazdaságát bemutató kiállítás, és a települési értéktár anyagát is itt helyezzük el. A tárlat összeállítását a Göcseji Múzeum szakemberei végzik el, jövő tavasszal. Az ünnepélyes avatást pedig az augusztusi Szapáry-napok programsorozatában tervezzük megtartani.

Megvalósult a településen a környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése is, azaz a Deák Ferenc utcában csapadékvizet elvezető rendszert alakítottak ki. A beruházással a falu biztonságát növelték, megelőzve a vizek okozta károkat.

A kastély magtárszárnya Nagy István polgármesterrel Fotó: Korosa Titanilla

– A 2014-ben ár- és belvíz veszélye fenyegette a települést, ez felhívta a figyelmünket a problémára – magyarázta a polgármester. – Egy évre rá ennek megoldására pályázatot nyújtottunk be a TOP-támogatásra, a kivitelezés pedig az elmúlt hónapokban valósult meg. A Deák utca keleti oldalán épült ki a nyitott, zárt és burkolt árkot magába foglaló rendszer, amely megakadályozza, hogy a szécsiszigeti hegyről lezúduló csapadék és törmelék elöntse az ingatlanokat. A létesítmény hossza 2061 méter, ebből az új árok 1097 méter, a fennmaradó, már meglévő szakaszon pedig rekonstrukciót végeztek. A beruházás értéke megközelítette a 25 millió forintot. Harmadik nagyobb projektünkben utak és járdák újultak meg. Az Arany János utcában járda és útburkolat, valamint padka épült, míg az Átkötő, Petőfi és Kossuth utcákban útburkolat- felújítás, -helyreállítás történt. A beruházás 432 m hosszban érintette a járdát, illetve 500 m hosszban az utakat. A munkálatokat, ahogy a fenti beruházásokat is, a lenti Le-Ko Kft. munkatársai végezték.

A polgármester hozzátette: a jövőbeni tervek közt szerepel, hogy folytatják a járda- és útfelújítást, hiszen sikerült újabb pályázati forráshoz jutnia az önkormányzatnak, míg a Magyar falu programban a közterületek rendben tartásához szükséges eszközök beszerzésére nyílik lehetőség. Emellett a megújult sportpályánál sportpark is létesül jövőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában