A Petőfi-laktanya irodaépületének helyén

2019.10.11. 07:00

A duális szakképzés terepe lesz az új zalaegerszegi üzemcsarnok

Az Európai Unió 600 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával, összesen 646 millió forintból épül 1400 négyzetméteres csarnok a Petőfi-laktanya egykori irodaépületének helyén.

Arany Horváth Zsuzsa

Vigh László, dr. Palkovics László és Balaicz Zoltán a leendő csarnok területe előtt Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A szakképzés gyakorlati műhelyeinek ad majd helyet az üzemcsarnok. Az építés projektindítását pedig tegnap tartották a helyszínen, ahol Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő és dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szólt a beruházás jelentőségéről. A polgármester szerint szükséges a szakképzés bővítése, mivel a városban zajló ipari fejlesztés igényli a közép- és felsőfokú végzettségű szakembereket. Már öt éve működik a városban duális képzés közép- és felsőfokon, ennek terepe lehet az új üzemcsarnok is.

Vigh László, dr. Palkovics László és Balaicz Zoltán a leendő csarnok
területe előtt Fotó: Katona Tibor

Az üzemcsarnok létesítése kapcsán Vigh László, a térség országgyűlési képviselője a szakemberképzésről beszélt, kiemelve a gyakorlati tudásszerzés jelentőségét. A folytatásban dr. Palkovics László miniszter utalt arra, hogy már Németországban is elismerik a magyar gazdaság innovatív elemeit, amelyek további munkaerő-utánpótlást követelnek. A technológiai fejlődésben a magyar, benne a zalai közép- és kisvállalkozások is lehetőséghez jutnak, amihez szükség van a gyakorlatorientált képzésre. Zalaegerszeg, az itteni vállalkozások és szakképző intézmények számíthatnak a kormány ez irányú támogatására. A 2020 őszére elkészülő csarnokban gépi forgácsoló-, hegesztő- és lakatosműhelyek lesznek, közműcsatlakozásokkal. Az önkormányzat az infrastrukturális feltételeket teremti meg, az eszközöket, gépeket pedig a betelepülő cégek biztosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában