Szájtátva hallgatták

2019.10.28. 14:00

Sipos Edit: Vekerdy Tamás hosszú élete őszinteséggel volt kikövezve

A hazai gyermekpszichológia egyik legemblematikusabb egyéniségét, Vekerdy Tamás pszichológust és írót veszítette el nemrégiben a szakma és a magyar gyermekes családok nagy közössége. Sipos Edit nagykanizsai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus szerint a 84 évesen elhunyt szakember óriási tudásanyagot hagyott hátra.

Benedek Bálint

Sipos Edit, gyermek- és ifjúsági szakpszichológus

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

Vekerdy Tamás hosszú élete lehetővé tette, hogy mindaz a tudás, amivel rendelkezett, azt nemzedékek sorával oszthatta meg. Sipos Edit szerint az a szemlélet, amit képviselt, tiszteletre méltóvá tette. Vekerdy soha nem rejtette véka alá, hogy az indíttatása és a kötődése a Waldorf pedagógia irányába mutat. Az első ilyen iskolát 1919-ben alapították, Magyarországon hét évvel később nyitotta meg a kapuit, s száz évvel később is van létjogosultsága.

Sipos Edit, gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– Abban Vekerdy tanár úrnak óhatatlanul nagy érdeme van, hogy ez a fajta pedagógiai szemlélet ennyire népszerű lehetett itthon – fogalmazott a kanizsai szakember. – Egy olyan, gyermekek iránt érzékeny megközelítés áll a középpontjában, hogy a gyermekeket a fejlődési szintjükhöz, személyiségükhöz, az érettségi szintjükhöz mérten látjuk el, neveljük, oktatjuk és tanítjuk. Karizmatikus egyéniség, és épp ilyen előadó volt. Nem lehetett őt nem szájtátva hallgatni, ugyan többször hallottam tőle ugyanazokat a dolgokat, de nem veszített az aktualitásából és a varázsából. Mi, az ismerői jól tudjuk, hogy kipróbálta a színészetet, statisztaként szerepelt is. Az egyéniségében jól ötvöződött a tanár, a pszichológus szerepe, hiszen a szülőket, pedagógusokat kivételesen jó előadásával a székekhez szegezte. Mindig hitelesen beszélt, soha nem használt olyan szakszavakat, amelyek túlságosan „okossá”, és „tudóssá” tették volna.

A gyermeket a szabad játék, szüleivel közös élmény fejleszti legjobban
Fotó: Shutterstock

Mindig érezhető, átélhető és érzelmileg elfogadható előadásokat tartott. Úgy tudott nagy lenni, hogy ezeket nélkülözte, sőt négygyermekes apaként is átélte a szülői hivatást, annak minden felelősségével együtt.

Sipos Edit úgy érzi, Vekerdy intelmei, mondásai, bölcsességei és hatásai életében és most a halála után is rendkívül népszerűek az interneten. A közösségi oldalakon keresztül nem a szakma, sokkal inkább az érintettek, a szülők között terjednek, de minden korosztályt megszólított.

– Nagyon kemény szavakkal, de őszintén ostorozta az iskolarendszer azon hibáit, amelyek nem a gyerekek egészséges személyiségfejlődését segítik – folytatta. – Azt jól tudjuk, hogy a megalapozott őszinteségéért hálásak a szülők, még akkor is, ha ez számukra abban a helyzetben nem esik feltétlenül jól. Azonban ez az út vezethet a végső megoldás felé, s ebben a tekintetben Vekerdy Tamás szintén követendő példa lehet – fogalmazott Sipos Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában