Zenei sokszínűség

2019.10.21. 07:00

Megérkezett a Magyarok Zenéje Lendvára

A Sebő együttes, valamint a cimbalomművész Balogh Kálmán és a trombitán és hegedűn játszó Kovács Ferenc duója lépett fel a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje elnevezésű koncertsorozat muravidéki állomásán.

Gyuricza Ferenc

Balogh Kálmán cimbalomművész, valamint a trombitán és hegedűn is játszó Kovács Ferenc a pénteki koncerten Fotó: Gyuricza Ferenc

Böszörményi Gergely főszervező elmondta: a 2001 óta zajló koncertsorozat célja a határon túli magyar területeken is bemutatni a Kárpát-medence zenei sokszínűségét, hiszen mind a népzenében, mind az úgynevezett régi, historikus zenében számos nemzet folklórja keveredik. Az idei program bővült a korábbiakhoz képest, hiszen ezúttal már nem nyolc, hanem a november 17-i gálaműsornak helyet adó Budapesttel együtt tíz települést sikerült bevonni a sorozatba. Lendva egyike azon helyszíneknek, amelyek állandó résztvevői a programnak.

Balogh Kálmán cimbalomművész, valamint a trombitán és hegedűn
is játszó Kovács Ferenc a pénteki koncerten Fotó: Gyuricza Ferenc

A koncertsorozathoz karitatív tevékenységek társulnak. A hazai lemezkiadók és előadók összefogásával a résztvevő települések könyvtárait CD-albumokkal látják el, így az elszakított országtesteken élőkhöz nemcsak közvetlenül, de közvetett úton is el tudják juttatni az a nép- vagy világzenét, amelynek gyökerei számos esetben éppen a határokon túli területeken találhatók. A másik karitatív tevékenység konkrét adománygyűjtés. Az akciót a Kárpátalján élő magyarok megsegítésére indította el négy és fél éve Böszörményi Gergely, s ez idáig mintegy 14 millió forint gyűlt össze erre a célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában