Yout&Spa

2019.10.10. 17:09

Hévízi terv Brüsszelben – A fiatalokkal közösen épülhet a fürdőváros jövője

A Régiók Tanácsa felkérésére szerdán Brüsszelben mutatta be Kepli József János alpolgármester és két tehetséges helyi fiatal, Molnár Gábor és Holczer Dóra a Hévízen megvalósítandó ifjúsági tanács tervét, amely a fiatalok a fürdővárosért program (Yout&Spa) zárásaként készült el.

Varga Lívia

Holczer Dóra, Kepli József János és Molnár Gábor Brüsszelben

A tavasszal zárult Yout&Spa pályázatban a hévízi általános és középiskolások mellett tusnádfürdői (Erdély), magyarkanizsai (Vajdaság), iseói (Olaszország) és lendvai (Szlovénia) diákok vettek részt. Mint Kepli József János elmondta: amellett, hogy mindegyik település kapcsolódik az idegenforgalomhoz és van tavuk vagy termálfürdőjük, közös bennük, hogy jelentőségük messze túlmutat méretükön, s mindegyik városnak szembesülnie kell a fiatalok elvándorlásával, ami hosszú távon gazdasági és demográfiai problémákat okozhat.

– A programban részt vevő települések közül Hévízen okozza a legkisebb problémát a fiatalok elvándorlása, ám a város, ha az átlagosnál lassabban is, de öregszik, s ezt a folyamatot meg kell állítani – szólt a terv hátteréről az alpolgármester. – Úgy vélem: ha a fiatalokat időben bevonjuk a probléma kezelésébe, akkor olyan kreatív megoldások születhetnek, amire az idősebb korosztályt képviselő városvezetők nem is gondolnának.

Kepli József János szerint a lakhatás kérdésében mindenképp lépni kell Hévízen, hiszen ez a letelepedés és a családalapítás egyik legfontosabb feltétele, a városban ugyanakkor rendkívül magasak az ingatlanárak, albérlet pedig nincs vagy nagyon drága. Megoldás lehet például az úgynevezett fecskeház program. S ugyanilyen fontos, hogy a települést a fiatalok számára is élhetővé kell tenni.

Holczer Dóra, Kepli József János és Molnár Gábor Brüsszelben

Ennek érdekében egy fiatalokról és fiataloknak szóló kistelepülési stratégia kidolgozásába fogtak, a fiatalokkal közösen. Lényege, hogy kikérve a véleményüket, bevonják őket a város jövőjét érintő döntéshozatali folyamatokba, hogy tanulmányaik végeztével nagyobb eséllyel térjenek vissza.

– Ugyan a pályázatnak nem volt kimeneti feltétele, úgy döntöttük, hogy a program zárultával ifjúsági tanácsot alakítunk, ami magán viseli az önkormányzatiság minden jellemzőjét – hangsúlyozta az alpolgármester. – A cél, hogy a fiatalok a lehető legközvetlenebbül tudják gyakorolni demokratikus jogaikat s hallatni a hangjukat, azaz a tanács szoros együttműködésben álljon az önkormányzattal, a képviselő-testülettel, annak ülésein előterjesztve javaslataikat.

A hévízi terv olyannyira elnyerte a Brüsszelben székelő Régiók Tanácsa tetszését, hogy felkérték a kidolgozókat: mutassák be azt az unió régiós képviselői előtt. Kepli József Jánosnak ebben két ambiciózus fiatal, a Bibó-gimnáziumba járó Holczer Dóra és az Illyés-iskola tanulója, Molnár Gábor volt segítségére.

Kepli József János alpolgármester előad a Régiók Tanácsa ülésén

A tervezet szerint a diákönkormányzatokkal együttműködő ifjúsági tanácsnak minden 13 és 25 év közötti, Hévízen élő és/vagy tanuló fiatal tagja lehet. Míg a szintén megalakuló Hévízi Ifjúsági Kerekasztal minden, az ifjúságot érintő kérdésekkel foglalkozó szervezet képviselőjét szívesen látja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában