Élménykerékpározás

2019.10.07. 17:30

A tavak, a szelíd dombok, völgyek adják a tájképet – Városkerülő túrák a kanizsai Teker Egyesülettel

A kerékpárosok a városi túrák mellett számos, a környék értékeit felfedező útvonal közül választhatnak. Néhány egyesület rendszeresen szervez tekeréseket, melyhez érdemes csatlakozni, hiszen új élményekkel gazdagodhatunk.

Benedek Bálint

Az őszi biciklis túrák számára a zalai táj kitűnő útvonalakat kínál Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A Nagykanizsán működő, országúti kerékpáros csapat, a Teker Egyesület rendszeresen szervez városkerülő köröket. Alelnökük, Jankovics Ferenc szerint ehhez nem kell profi országúti bringával és felszereléssel rendelkezni. De mielőtt bármilyen hosszúságú távra indulnánk, ellenőrizzük a bicikli állapotát, különös tekintettel a fékekre, az abroncsokra, mindig viseljünk sisakot és fényvisszaverő mellényt.

Ugyanakkor mivel még nincs mindenütt kiépített kerékpárút, a túrázóknak a közlekedés írott és íratlan szabályait is kötelező betartaniuk.

Az őszi biciklis túrák számára a zalai táj kitűnő útvonalakat kínál Fotó: Szakony Attila

A várostól északkeletre fekvő Nagybakónakig 14 kilométert és néhány emelkedőt kell leküzdeniük a túrázóknak. A falu közelében található az érdekes természeti képződmény, a Kőszikla-szurdok, valamint a kellemes pihenőhelyként számon tartott Árpád-források. Szintén könnyedén elérhető Somogy megye nyugati szélén egy halastavaktól és erdőktől körbevett félszigeten, az Inkey báró által létesített nyolchektáros arborétum, Ágneslak.

A kanizsaiak által kedvelt kavicsbányatavak közelében található somogyi település, Gyékényes ugyancsak jó célpont lehet kerékpárral. Bár ide már érdemes jobban felkészülni, hiszen oda-vissza közel 50 kilométeres változatos dombokkal és erdőkkel szegélyezett részen kell tekerni. Sőt, aki tovább emelné a tétet, némi kitérővel célba veheti az úgynevezett hétszer görbe útvonalat Csurgó irányába. A Somogybükkösd, Porrogszentpál, Porrog és Porrogszentkirály között kanyargó aszfaltcsík megannyi emelkedőt tartogat a kerékpárosoknak, cserébe viszont gyönyörű erdők és rétek váltják egymást. Akinek van némi rutinja, érdemes a kerékpár nyergéből is megnézni a Kis-Balatont, ugyanis Kanizsáról rajtolva egynapos családi kirándulással körbetekerhető. Közben érdemes megállni a Zalakomár közelében található bivalyrezervátumnál, ahol a bivalyok mellett kecskéket és egyéb háztáji állatokat lehet megtekinteni. A Kányavári-szigetnél lehetőség nyílhat piknikezni is, akinek ehhez nincs kedve, őt az út mellett több vendéglátó egység egész évben várja.

Kiemelendő látványosság a horvát határ menti város, Letenye közelében található kistolmácsi tó, mely minden évszakban kiváló célpont. Ősszel különösen ajánlott, hiszen a környező erdőségek változatos lombkoronája több színben játszik. Ha már a határnál járunk, érdemes átlépni, jobban mondva áttekerni. Néhány szlovén és horvát település épített új útszakaszokat, egy hosszú hétvége Lendván is kitűnő választás lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában