A közösséget erősítve

2019.10.24. 07:00

A fejlesztéseken túl érzékenyítés is a nagykanizsai projekt hozadéka

Számos fejlesztés valósult meg egy közösségépítő projekt keretében a nagykanizsai református egyházközségnél és a családok átmeneti otthonában.

Horváth-Balogh Attila

Hella Ferenc és Hársfalvi-Gombos Viktória az egyik magaságyás mellett, melyben vegyszerek nélkül folyt a termesztés. Nagy hangsúlyt fektettek a szemléletformálásra

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Horváth-Balogh Attila

A pályázati támogatással megvalósított projekt során az abba bevontak a zöldségek, gyümölcsök vegyszermentes, ökológiai termesztésével is megismerkedtek.

Hella Ferenc és Hársfalvi-Gombos Viktória az egyik magaságyás mellett, melyben vegyszerek nélkül folyt a termesztés. Nagy hangsúlyt fektettek a szemléletformálásra Fotó: Horváth-Balogh Attila / Zalai Hírlap

– Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Európai Unió támogatásával megvalósuló programunk célja, hogy a közösség erejével támaszt nyújtsunk a rászorulóknak, kiemelten a gyermeküket egyedül nevelő édesanyáknak – bocsátotta előre Hella Ferenc református lelkész. – A pályázatot a Nagykanizsai Református Egyházközség nyújtotta be, mely kapcsán konzorciumi partnereink voltak a Nagykanizsai Református Gyülekezetért Alapítvány, valamint a Magyar Vöröskereszt által fenntartott családok átmeneti otthona (CSÁO). Az 50 millió forintos projekt keretében közösségi színterek újultak meg mind az egyházközségnél, mind a családok átmeneti otthonában. Nálunk a gyülekezeti ház nagytermét sikerült felújítani, mely utoljára 40-45 évvel ezelőtt esett át nagyobb renováláson. A munkálatokon (vakolatjavítás, glettelés, festés, járólapozás, stb.) túl különféle technikai eszközöket szereztünk be, vetítővásznat, videoprojektort, sor került a vizesblokkok korszerűsítésére – minderre azért volt szükség, mert a projekthez kapcsolódó képzések ebben a teremben is zajlottak. Azt gondolom, igényes, a 21. századhoz méltó környezetet tudtunk kialakítani.

A családok átmeneti otthonában pedig – mint azt Hársfalvi-Gombos Viktóriától, az intézmény vezetőjétől megtudtuk – az épület egyik helyiségéből közösségi szobát hoztak létre játszósarokkal, új bútorokkal, festéssel, a padlózat felújításával.

– Az új közösségi szoba multifunkcionális szereppel bír, mert az esetmegbeszélések helyszíneként szolgál, tanuló-

szobaként működik, továbbá a pszichológus is itt tudja megfelelő körülmények között fogadni a lakókat – mondta Hársfalvi-Gombos Viktória. – Továbbá kialakítottunk egy jól felszerelt konyhát, amely szintén közösségi feladattal bír, itt dolgozzuk fel a programban létrehozott kiskertben, a magaságyásokban megtermelt zöldségeinket. A tankertet az „ökológiai jellegű háztáji gazdálkodás” címet viselő képzés okán hoztuk létre, melyen szinte valamennyi dolgozónk részt vett. Az itt elsajátított, a vegyszermentes élelmiszer-előállítással, zöldség- és gyümölcstermesztéssel kapcsolatos ismeretanyagot egyfajta mentorként folyamatosan adjuk át a CSÁO-ban lakó édesanyáknak, akik innen kikerülve akár részben, vagy egészben meg tudják termelni maguknak a konyhára valót. Azt gondolom, ez nagy eredmény, az pedig járulékos, de nem kevésbé fontos siker, hogy a résztvevőket nyitottabbá, befogadóbbá tette az együtt munkálkodás – különösen jó volt a gyerekeket látni, ahogy részt vettek például a magaságyások építésében...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában