Emlékéremmel ismerték el dr. Győri László munkáját

2019.09.10. 11:30

Száztíz éves a Zala Megyei Szent Rafael Kórház pszichiátriai osztálya

Az első, önálló elmeosztály 110 éve kezdte meg működését a városban, erre emlékeztek hétfőn a Zala Megyei Szent Rafael Kórház pszichiátriai osztályán.

Magyar Hajnalka

Gorza Mónika kalauzolja a résztvevőket A tébolydától a megtartó közösségig című tárlaton

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Máig a legnagyobb osztályuk

Jelképes helyszínen, az egykori „cserepes” helyén kialakított terápiás parkban kezdődött az ünnepség. Dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója mondott köszöntőt, kiemelve, máig a legnagyobb osztályuk a pszichiátria, ami évi 600 fekvő- és 20 ezer járóbeteget lát el. Óriási feladat ez, érzékeny terepen, köszönet érte minden egykori és mai dolgozónak – mondotta. Tolvaj Márta alpolgármester a város elismerő oklevelét átadva köszöntötte az osztályt.

Gorza Mónika kalauzolja a résztvevőket A tébolydától a megtartó közösségig című tárlaton
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Dr. Sebestyén Gábor, a pszichiátria osztályvezető főorvosa a 110 éves jubileum mellett még több évfordulóra hívta fel a figyelmet a folytatásban. Az osztály ugyanis 80 évvel ezelőtt költözött ki Pózvára, tegnap volt dr. Klein Ferenc, az osztály első szakorvosa és vezetője születésnapja, illetve idén 75 éve, hogy a főorvosnak mindörökre nyoma veszett az 1944-es deportálás poklában.

Az ünnepség A tébolydától a megtartó közösségig című kiállítás megnyitásával folytatódott. Gorza Mónika főnővér végigkalauzolta az egybegyűlteket a pszichiátriai ellátás zalai múltján. Az első önálló elmeosztály még a belső kórház területén kezdte meg működését, 1909-ben. Az 56 ágyra 120 beteget is felvettek, akik szalmazsákokon feküdtek a folyosón – idézte a múltat. Az osztályon 1971-ben alkalmaztak először pszichológust, 1983-ban vált szét a pszichiátria és a neurológia, s 2008-ban költözhettek ki a cserepesből. Időközben meghonosodtak a korszerű terápiák, kialakult a rehabilitáció rendszere, a nappali ellátás.

Elismerések

A szakmai időutazást követően felelevenítették dr. Klein Ferenc életútját, amit dr. Szabó József dolgozott fel. Elhangzott, hogy az osztály első főorvosa tiltotta a „bolond” kifejezést, továbbá a kényszerzubbonyt, s előremutató módszereket gyökereztetett meg. Tegnap emléktáblát is avattak tiszteletére, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség támogatása jóvoltából. A táblát dr. Sebestyén Gábor és Siklósi Vilmos, a hitközség vezetője leplezte le, utóbbi emlékezőbeszédet is mondott.

Ezt követően köszöntötték dr. Győri László főorvost, aki két évtizeden át volt meghatározó alakja az egerszegi pszichiátriának.

Munkásságát dr. Bánsági Zsuzsanna méltatta, helytállását Klein Ferenc emlékéremmel ismerték el. Dr. Győri László megköszönte az elismerést, s felidézte az osztályhoz fűződő élményeit. Az ünnepség emlékfaültetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában