gyümölcsfák

2019.09.01. 09:00

Őshonos fák kerülnek a tóparti tündérkertbe

A Csónakázó-tó egyik sétányánál, a sánci oldalon őshonos gyümölcsfákkal gazdagított tündérkertet hoznak létre helyi közösségek ősszel.

Szabó Zsófia

Vörös András, a vitézlő oskola vezetője és Dénes Sándor polgármester a leendő tündérkertben Fotó: Szakony Attila

Dénes Sándor polgármester elmondta: néhány hónapja kereste fel Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője az ötlettel, miszerint Kanizsán is szükség lenne tündérkertre, mely az országban már több mint száz helyen van. Kovács Gyula pórszombati erdésznek köszönhetően, aki annak idején útjára indította a mozgalmat. Azzal a céllal, hogy az ősi magyar, főként zalai gyümölcsfafajokat megmentse.

– Ezt szeretnénk mi is meghonosítani – mondta Dénes Sándor. – A Csótó közelében kiváló területet találtunk a fák elültetéséhez, amire október 5-én 15 órakor kerül sor. Együtt azokkal a közösségekkel, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéséhez. A régi gyümölcsfafajták megmentése mellett az aradi vértanúk emléke előtt is tisztelgünk ezzel a rendezvénnyel.

Vörös András jelezte: tizenhárom nagykanizsai közösség – az aradi tizenhármak számának megfelelően – ültet majd fát a program során, például almát és körtét. Olyan fajtákat, amelyek gondozást, ápolást nem igényelnek, ám ennek ellenére is – mivel ősi magyar fajtákról van szó – szép termés várható tőlük.

Vörös András, a vitézlő oskola vezetője és Dénes Sándor polgármester
a leendő tündérkertben Fotó: Szakony Attila

– A részt vevő közösségek az ültetés révén érzik, átélik annak súlyát, hogy a teremtésből veszik ki részüket – fogalmazott az ötletgazda. – Egy gyümölcsfa ültetése a gyermekeink számára is példát mutat. A kötődésünket is erősíti mindez a városhoz. Valamint a hőseink, az aradi tizenhármak emlékét is szeretnénk ily módon éltetni.

Vörös András hozzátette, az ötletet örömmel fogadták a részt vevő közösségek. Iskolák, óvoda, művészeti és kulturális csoportok, sport- és nyugdíjasklubok, egyházközség is ültet fát. Vörös András hangsúlyozta, a jövőben nagyobb mértékűre is kiterjesztenék a városban a kanizsai tündérkertmozgalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában