Volt töke hozzá!

2019.09.18. 14:00

Óriástökök versenye: Kiss Attiláék terménye második lett az országos viadalon

Melák 230,5 kilogrammjával felkerült a dobogóra, ha nem is a várt első, de a második helyet megszerezte. És hogy ki is Melák? A pórszombati óriás- és dísztöktermesztő Kiss család idei legnagyobb terménye.

Korosa Titanilla

Ifj. Kiss Attila a rácalmási országos tökversenyen második helyezést elért óriástökkel, Melákkal Fotó: ZH

Melák második helyet ért el az elmúlt hétvégén Rácalmáson megtartott országos óriástök-versenyen.

– Három éve vágtunk bele a töktermesztésbe, először dísztökökkel, utána pedig rendelt a fiam Kanadából óriástök-magokat – kezdte Kiss Attila még a verseny előtt, miközben megmutatta kertjükben a tökmérő versenyre benevezett óriást és társait. – A dísztök termesztése hobbinak indult, aztán kiváltottuk az őstermelői igazolványt, és azóta árusítjuk, vásárokra, fesztiválokra visszük a terményt megyeszerte, az óriástökök versenyeztetése viszont tényleg szórakozás.

Kiss Attila elmondta: Kanadának nincs különösebb jelentősége a történetben, csak annyi, hogy abban az évben egy ottani termelő tenyésztette ki a legnagyobb súlyú – jegyzett – óriástököt, gondolták, érdemes lesz ebből a fajtából magot rendelni.

Ifj. Kiss Attila a rácalmási országos tökversenyen második helyezést elért óriástökkel, Melákkal
Fotó: ZH

– Az óriástök termesztésénél több dologra kell odafigyelni – folytatta. – A növénynek igen magas a tápanyag­szükséglete. Ősszel ültetőfészket készítünk a magoknak humusszal, trágyával és némi műtrágyával, ebben tavaszig pihennek. Szobahőmérsékleten fejlődnek leg­gyorsabban, 60 százalék fölötti páratartalommal. A fagyok elmúltával kerülnek ki a palánták a kertbe, fóliasátorba, ahol tovább növekednek. Ahogy fejlődik a növény, úgy ad közel 10 négyzetméternyi növényfelületet, közben hozza az első virágokat. Igyekszünk elkerülni az átporzódást, hogy ne keveredjenek más tökfélékkel, ezért sűrű szövésű hálóval védjük a termésvirágokat és a porzósokat. Mikor kinyíltak, levesszük a takarót és kézzel porozzuk meg a termésvirágokat és visszatakarjuk őket addig, míg a virágok szirmai lehullanak. Az óriástökök tenyészideje 120 nap a palánta szabad földbe kerülése után. Arra kell törekedni, hogy a növény megtartsa a kondícióját, zöldek maradjanak a levelek. Gyomlálni kell, nyáron öntözni, és lombtrágyát is kapnak, hogy megfelelő tápanyaghoz jussanak. Idén nyáron kénytelenek voltunk gombaölő növényvédő szert is alkalmazni a károkozók ellen.

Persze előre nem lehet tudni, melyikből mekkora óriástök növekszik, súlyuk a beltartalomtól is nagyban függ.

– Speciális méréssel saccoljuk meg a tömegét, duplán vesszük a tök átmérőjét és egyszer a kerületét, a centimétert át kell váltani inchbe, az így kapott értéket fontba, majd abból számolunk kilogrammot, így kapunk egy körülbelüli értéket. Idén négy tök nőtt meg igazán nagyra, egyik a 230,5 kilós Melák. Fajtájuk Atlantic Giant és Góliát. A sütőtökök családjába tartoznak, fogyaszthatók, de jobbára a háznál tartott haszonállatok elé kerülnek.

Kissék kertjében a négy óriástök közt a kisebbek is 100 kiló körüliek, az országos versenyre a legnagyobbat vitték.

– A világhálón bukkantunk rá a rácalmási versenyre, ahol ténylegesen mérlegelik az óriástököket – magyarázta. – Tavaly kezdőként bejelentkeztünk, elvittük az akkori legnagyobbat, ami a második helyen végzett 218 kilóval, meglepetésünkre.

Az idei rácalmási tökmérésen a tavalyi második helyezett magjából termett 230,5 kilós Melák szintén második lett, pedig az első hely várományosa volt. Ám egy 272 kilós óriástök túlnőtt rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában