Jurta

2019.09.01. 07:00

Híd lehettek múlt és jövő között

A napokban avatták fel a Gébárti Kézművesek Háza bővítéseként megépült jurtaházat, ahol állandó otthonra lelt Zalaegerszeg honfoglalás kori nemezsátra.

Magyar Hajnalka

A gébárti rekonstrukció kazah típusú vezérsátor. Honfoglaló nomád őseink lakhelyéről nem maradtak fenn tárgyi emlékek

A félig földbe süllyesztett építmény kívülről is felidézi a jurta formáját, csúcsa pedig utat nyit a természetes fénynek. A kiállítótérben nem pusztán a gyönyörűen berendezett jurtát tekinthetjük meg, a falakon fotók révén fel­idéződik a 23 évvel ezelőtti megszületés története is.

A félig földbe mélyesztett épület kívülről is a jurta alakját idézi Fotók: Pezzetta Umberto
A gébárti rekonstrukció kazah típusú vezérsátor. Honfoglaló nomád
őseink lakhelyéről nem maradtak fenn tárgyi emlékek

Építéséhez a honfoglalás millecentenáriuma alkalmából meghirdetett pályázat adta az inspirációt a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak és segítőinek, továbbá a Fejér megyei kollégák korábban készített, kisebb jurtája. A kivitelezést hosszas elméleti felkészülés előzte meg, maga a munka 1996 áprilisától augusztus 17-ig tartott.

Pillanatfelvétel őrzi a 23 évvel ezelőtti lelkesült hangulatot

Hetente váltották egymást a 25-30 fős önkéntes csoportok, összesen 122-en vettek részt a munkában. A névsort olvashatjuk a kiállításon.

A jurta belsejét pazar nemezszőnyegek díszítik. A sátor oldalában
jól látszik a kör alakban álló rácsos fal, a kerege

Az avatásra kis kiadvány jelent meg, ami a közösségi alkotásban részt vevők elkötelezettségéről is tudósít. Úgy érezték, mindvégig az ősök fogták a kezüket, hiszen munka közben ugyanazokat a gondokat, érzéseket, örömöket élhették át, mint honfoglaló eleink. Híd lehettek múlt és jövő között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában