Pályázati lehetőségek civil szervezeteknek

2019.09.04. 11:30

Átadták Az év Zala megyei adományozója díjat Zalaegerszegen

A következő évben 7,7 milliárd forint támogatásra lehet pályázni a Nemzeti Együttműködési Alaphoz. Egyebek mellett ez is elhangzott a civil szervezetek számára tartott tájékoztató előadáson kedden délután a városi díszteremben.

Arany Gábor

Az elismerést Horváth Tihamér (jobbra) vette át Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkártól Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A civil szervezetek a jövő évi támogatási pályázatokra október elsejétől jelentkezhetnek, ezt Szalay-Bobrovniczky Vince, a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár közölte érdeklődésünkre a tájékoztató előtt. Mint mondta, az idei 5,9 milliárd forint után jövőre 7,7 milliárdot osztanak szét. A többlet abból származik, hogy a civilek számára felajánlható személyi jövedelemadó 1 százalékairól rendelkezve csak 8 milliárd forintról döntöttek az adózók, a „címkézetlen” pénz pedig az együttműködési alaphoz került. Hozzátette, a civil szféra az összes támogatást figyelembe véve évente 284 milliárd forinthoz jut. Kitért arra is a helyettes államtitkár, hogy Zalában 2200 bejegyzett civil szervezet működik, közülük 414 pályázott az alaphoz, ami országos összevetésében a 7. helyre sorolta Zalát, és a 177 nyertes pályázattal is a mezőny első felére került.

Az elismerést Horváth Tihamér (jobbra) vette át Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkártól Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap
A civil szervezetek képviselőinek és az adományozóknak a csoportja Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A civil szervezetek nélkül nem működhetnének a települések, ezt a véleményét Vigh László országgyűlési képviselő fogalmazta meg a tanácskozás résztvevőit köszöntve. Balaicz Zoltán polgármester rámutatott, a civil szervezeteket a városi beruházásokba is bevonják, a rendezvények elmaradhatatlan résztvevői, ők jelentik a „város szövetét”.

A rendezvényen átadták Az év Zala megyei adományozója elnevezésű díjat. Mint Czotter Csabáné, a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, az elismerést ez évben alapították, és a vele járó plakettet két támogató szervezet kapta meg. A Zalai Civil Információs Szervezet ezzel szeretné felhívni a figyelmet a példaértékű támogató tevékenységre, tette hozzá. Az elismerést a jótékonyság világnapjához kapcsolódóan adják át, ennek dátuma szeptember 5., Boldog Kalkuttai Teréz anya halálának napja. A díjazottak egyike a Press Mass Reklámajándék Bt., amelyet az Erdeifaluért Alapítvány ajánlott az elismerésre. Az indoklás szerint a cég folyamatos támogatást nyújtott a zalacsébi Trianon emlékpark kialakításához. Szintén emlékplakettet érdemelt ki a Horváth-Ép Közmű- Út- és Mélyépítő Kft. A vállalkozást a Zalai Boldogasszony Alapítvány ajánlotta az alapján, hogy a gébárti Boldogasszony- kápolna építéshez Horváth Tihamér, a Horváth- Ép Kft. vezetője kétmillió forintot adott, amihez még felajánlotta a kápolnához szükséges közművek elkészítését is. Rajtuk kívül további nyolc támogató kapott emléklapot és ajándékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában