tárlat

2019.08.29. 07:00

Rendhagyó fotótárlatot láthat a HSMK-ban

Cián elnevezéssel nyílt kiállítás tegnap a HSMK-ban Molnár Tibor és Varga Szilárd munkáiból.

Szabó Zsófia

A két alkotó, Varga Szilárd és Molnár Tibor Fotó: Szakony Attila

A Magyar Fotográfia Napja alkalmából a Kanizsa Fotóklub és a Kanizsai Kulturális Központ idén is rendhagyó tárlattal várja az érdeklődőket az Ősze András Galériában. Molnár Tibor és Varga Szilárd, a fotóklub tagjainak munkái frissen kiállított, kék színhatású alkotások, amelyek egy speciális fototechnikai eljárással, cianotípiával készültek, így a „kék színű” tárlat a cián nevet kapta. Portrék, csendéletek, erotikus, sejtelmes felvételek egyaránt láthatóak. Varga Szilárd klubvezető elmondta: egyszerű, praktikus, „két vegyszeres” eljárás a cianotípia, amelyet 1842-ben fedeztek fel.

A két alkotó, Varga Szilárd és Molnár Tibor Fotó: Szakony Attila

Hazánkba csak később került. Érdekessége még, hogy a képet az emulzióval bekent papírra napfénnyel lehet rögzíteni és vízzel lehet előhívni az exponált képeket. – A kémiai fotográfiában varázslat van, végig lehet követni a kép keletkezésének minden pillanatát – így Varga Szilárd. Molnár Tibor hozzátette: valóban nem szokványos eljárás a cianotípia, ám éppen ebben rejlik a szépsége.

– Ma az a természetes, ha előkapja valaki a telefont, lenyom egy gombot és azonnal küldi a képet a közösségi oldalra. A cianotípiához viszont idő és türelem kell – mondta Molnár Tibor. A tárlat szeptember 20-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában