A Szent Euszták-misét is megtartották

2019.08.01. 14:00

Nincs vadászünnep agárfuttatás nélkül

Nem voltak kegyesek az égiek a Veszprém megyei városban idén tizenötödik alkalommal megrendezett Jakab Napok vendégeihez – tudósította lapunkat a programokon részt vevő, mihályfai székhelyű Országos Agarász Egyesület tagja, Imrei Ferenc.

zh

Kecses agarak mutatkoztak be a közönségnek vasárnap. Balról az agarászegyesület elnöke, Keresztes János Fotó: Imrei Ferenc

Az elmúlt hétvégén lezajlott rendezvények során szombat este a koncertet mosta el az eső, vasárnap pedig a történelmi felvonulás maradt el a bizonytalan időjárás miatt.

Az immár országos hírű, háromnapos rendezvény – mely a vadászat és a bor ünnepeként határozza meg magát – számtalan érdekes látnivalót kínált az érdeklődőknek, még a rossz idő ellenére is.

Vasárnap reggel például zsúfolásig megtelt az Urunk Mennybemenetele plébániatemplom, a III. Szent Euszták-szentmisére érkezőkkel. Nagy József főesperes-kanonok példabeszédét az állhatatosság, a hit, a természet szeretete, illetve a hagyományok ápolása témái köré szőtte. A mise végeztével Keresztes János, az agarászegyesület zalai elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Végh László polgármester mondta el gondolatait. Ezt követően a vadászok képviseletében Feiszt Ottó beszélt az ünnepségek névadójáról, az apostolok és Szent Euszták életútjáról, kultuszáról.

Kecses agarak mutatkoztak be a közönségnek vasárnap. Balról az
agarászegyesület elnöke, Keresztes János Fotó: Imrei Ferenc

A fellépő Szombathelyi Kürt Kvartett művészi előadásával emelte az ünnep fényét. A mise és a megemlékezés a sümegiek agapéjával ért véget.

A délutáni programok sorát egy szintén hagyományos műsor nyitotta meg a várköpenynél. Az Országos Agarász Egyesület agárbemutatót és -futtatást tartott. A csöpörgős idő ellenére délután négyig gyönyörködtek a kecses agarak száguldásában a kutyarajongók. Zárásként sor került még a házi agárbajnokság értékelésére is.

A Lovagi Arénában és a Palotakertben a szokásos színes műsorokkal, finom ételekkel és borokkal várták a vendégeket a program szervezői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában