A településkép javítása érdekében

2019.08.08. 07:00

Megveszi a régi házakat az önkormányzat Becsehelyen

Már több magántulajdonú házat megvett a falu önkormányzata a településkép javítása érdekében.

Szabó Zsófia

Németh Géza az egyik megvásárolt házat mutatja Fotó: a szerző

Becsehelyen gondot fordítanak arra, hogy a település esztétikus, rendben tartott legyen. Ehhez hozzájárul a közterületek rendszeres gondozása, virágosítása, a község vezetése ugyanakkor hosszú távra is tervez. Településképi megfontolásból több ingatlant megvásárolt az önkormányzat az elmúlt időszakban, hogy a házak hasznosítása, átalakítása révén a helyiek komfortérzetét növelje, szebb legyen a falu, és vonzóvá tegyék a települést. Németh Géza, Becsehely polgármestere elmondta: a településkép megóvása és javítása nagyon fontos a falu vezetésének.

– Több ingatlant megvásároltunk, akár árverés révén is a faluban. A házak, illetve a telkek mindegyikét hasznosítjuk valahogy: lebontottuk az épületet, ha rossz állapotú volt, építési telkeket alakítottunk ki belőlük, illetve egy-egy központi helyen a bontásokkal új tereket hozunk létre. Az ingatlanok, amiket megvásároltunk, a falu központi részein találhatók. A településkép a hasznosítások révén pozitív irányba változik – mondta Németh Géza.

Németh Géza az egyik megvásárolt házat mutatja Fotó: a szerző

A polgármester példaként megemlítette: a polai falurészben, a bolt mellett, a Szabadság utca sarkán lévő ház is önkormányzati tulajdonban van már. A tulajdonos változatlanul a házban lakik, holtig tartó haszonélvezeti joga van. Az ingatlan karbantartását már nem a lakó, hanem a falu végzi. Az Ifjúság utca sarkán is megvett az önkormányzat még korábban egy házat, amit lebontottak, teret nyitottak a faluházra, mérsékelték a zsúfoltságot.

– Reményeink szerint a közeljövőben elbírálják a bölcsődefejlesztési pályázatunkat, és ennek a területnek egy részén építhetjük meg az új bölcsődét – közölte a falu vezetője.

Azonban nehézségek is adódnak olykor az ingatlan-stratégia megvalósítása terén. Mindkét templom tőszomszédságában található egy-egy olyan porta, amely gondozatlan, romos, gazos. A tulajdonosnak a ház előtti terület rendben tartásában segít az önkormányzat, de a ház belső udvarát már ellepi a gaz, a szemét. Többször tett vételi ajánlatot az önkormányzat haszonélvezet biztosításával a polai tulajdonosnak, aki azonban nem akarja eladni a házat.

– Ha sikerülne az adásvétel, természetesen vállalnánk a ház rendben tartását, úgy, hogy a jelenlegi lakó haszonélvezőként a házban maradhatna. A későbbiekben pedig az a tervünk, hogy az épület helyén a parkolót bővítenénk, és Letenye felé megnyílna a rálátás a polai templomra – összegezte Németh Géza.

A polgármester elmondta: a becsehelyi templom mögötti ingatlan bontása és megvásárlása, ami már régóta célja volt az önkormányzatnak, heteken belül megtörténhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában