Elismerések

2019.08.22. 14:00

Megmutatjuk az állami kitüntetésben részesült zalaiakat

Augusztus 20-a alkalmából Boa Sándor, Jankovics Tamás, Gajdos Zsuzsanna, Hácskó Imréné és Pappné Beke Judit is kitüntetést vehetett át.

Benedek Bálint, Keszey Ágnes, Magyar Hajnalka

Cseresnyés Péter, Dénes Sándor, Boa Sándor és Balogh László

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

Boa Sándor példakép

Boa Sándor, a Zalaerdő Zrt. jogelődjének nyugalmazott műszaki osztályvezető főmérnöke, a nagykanizsai és a megyei idősügyi tanács alelnöke Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott. Ez alkalomból tegnap Dénes Sándor nagykanizsai polgármester köszöntötte irodájában a díjazottat, aki a dél-zalai erdőgazdálkodás területén folytatott szakmai tevékenysége, valamint a helyi közéletben betöltött szerepe elismeréseként az Agrárminisztérium által szervezett fővárosi díjátadón kapott kitüntetést. Köszöntésén Cseresnyés Péter miniszterhelyettes szintén méltatta a kitüntetettet, kiemelve, hogy szakemberként és a közösségért dolgozó, szerény emberként is elismerték. Az idősek mellett mindig figyel a fiatalokra, tehát a jövő Nagykanizsájának építésében Boa Sándor tapasztalatára is szükség van. Balogh László képviselő, polgármesterjelölt hozzátette: Boa Sándor példakép, akihez mindig lehet fordulni jó tanácsokért.

Cseresnyés Péter, Dénes Sándor, Boa Sándor és Balogh László
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület három tagja is rangos elismerést vehetett át augusztus 20. alkalmából a fővárosban – tájékoztatta szerkesztőségünket Skrabut Éva, az egyesület elnöke.

Jankovics Tamás

A Népművészet Mestere állami díjat érdemelte ki a keszthelyi Jankovics Tamás fafaragó a kéregedények megmunkálása területén kifejtett több évtizedes oktatói és művészi munkásságáért. A mester e témában vezetett tábort júliusban Zalaegerszegen is, a Gébárti Kézművesek Házában.

Jankovics Tamás, a népművészet mestere
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Gajdos Zsuzsanna

A Népművészet Mestere díjból évente tízet ítélnek oda az ország kiemelkedő teljesítményt nyújtó kézművesei körében. Megyénkben pillanatnyilag ketten birtokosai még e címnek, az ugyancsak keszthelyi Bereczky Csaba fafaragó, valamint Bordácsné Kishonti Erika szövő. A Pesti Vigadóban megrendezett kitüntetési ünnepségen a zalai egyesület egy további tagja, Gajdos Zsuzsanna Szombathelyen élő tojásíró a Népművészet Ifjú Mestere díjban részesült. Őt a kárpátaljai tojásíró hagyományok feldolgozásáért ismerték el.

Hácskó Imréné

A harmadik kitüntetett a lenti Hácskó Imréné, aki a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által odaítélt Király Zsiga-díjat vehette át a mesterségek ünnepén a hetési szőttes hagyományainak megőrzéséért, tanításáért.

Pappné Beke Judit

Rangos szakmai díjat ítéltek oda a keszthelyi könyvtár vezetőjének is. A könyvtári szakterületen hosszabb időn át végzett kiemelkedő teljesítményéért Pappné Beke Judit, a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár igazgatója Szinynyei József-díjat vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában