sikeres beruházás

2019.08.19. 11:30

Felszentelték a közösségi összefogásból épített templomot Csapiban

Búcsúi szentmise keretében szentelte fel dr. Varga László kaposvári megyés püspök a falu templomát, amit hosszú évek alatt, összefogással építettek.

Szabó Zsófia

Varga László kaposvári püspök szentelte fel a templomot

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Régi vágy vált valóra

Csapi lakóinak régi vágya volt egy templom. A kivitelezés sok év után, több ütemben, egyházközségi gyűjtésből, ön­kormányzati, saját forrásból, valamint egyházközségi, állami és vállalkozói támogatásból valósult meg, mintegy 86 millió forintból. Tavaly karácsonykor, szenteste az éjféli misét már a neoromán stílusú, mintegy 80 fő befogadására képes, 117 négyzetméter alapterületű Nagyboldogasszony-­templomban tartották.

Varga László kaposvári püspök szentelte fel a templomot
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Dr. Tóth László polgármester, egyházközségi képviselő hangsúlyozta: nagyon örülnek a templomnak, amely szinte teljesen kész. Bár orgonára és kisebb dolgokra még szükség lenne, ám ezekhez további hét-nyolc millió forint kellene.

Az összefogás ereje

A szentmisén Somogyi Imre plébános kiemelte: sokak összefogásával épült meg a templom. A Kaposvári Egyházmegye és a magyar állam 20-20 millió forinttal járult hozzá a kivitelezéshez.

A templomot Varga László kaposvári püspök szentelte fel.

– Nagy öröm, hogy a helyi közösségben, a hívekben erő van – mondta. – Ennek jeleként, a Szentlélek segítségével jöhetett létre a templom. Imádkozom azért a jövőben is, hogy az egység, amely a csapi lakosokat összeköti, mindig megmaradjon. Ne tudja megosztani őket semmi sem, mert az erő csak így maradhat meg.

A templomszentelő szentmisén részt vett Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is, aki jelezte: nagy jelentőséggel bír, amikor egy kis falu templomot akar felújítani vagy létrehozni.

– Nemrég egy székelyföldi kistelepülésen voltam, ahol egy villám által elpusztított templomot építettek újjá – mondta az államtitkár. – A csapi templomot a török dúlás rombolta le. A két templom létesítésében az a közös, hogy mindkét település nagyon akarta az új templomot. Ezért sokan összefogtak: az egyház, a magyar kormány, a falvak vezetői és a hívek. Mindenkinek a segítsége sokat számít, akár a legkisebb anyagi támogatás vagy munka is. Ennek köszönhetően új csoda, templom születhetett. Tőlünk nyugatra több helyütt a templomokból kultúrház, kocsma, mecset épült. Ebben a térségben, egy alig százötven fős falu viszont templomot épít. Elhangzott, hogy 95 százalékában készült el a templom. A hátralévő munkák befejezéséhez szükséges anyagiakhoz az egyházmegyével közösen minden bizonnyal megoldást fogunk találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában