A táborlakók máris várják a folytatást

2019.08.14. 07:00

Csádé-tábor zenével, tánccal

Mintegy harminc általános és középiskolás fiatal vesz részt a Csádé zenekar tagjai által szervezett egyhetes népzenei táborban, melynek az Andrássy– Szapáry-kastély ad otthont.

Korosa Titanilla

A táborozók, jobbra Gubinecz Ákos és Nagy István Fotó: Korosa/Zalai Hírlap

A zenekar második alkalommal hirdette meg a tábort, amely hiánypótló a térségben, hiszen itt népzenével és néptánccal is ismerkedhetnek az érdeklődők. Az éneklés mellett hangszeres oktatással is bővült a zenészrészleg, a citera és a tambura alapjait is elsajátíthatják a kezdők, a haladók pedig csiszolhatják már meglévő tudásukat. A táborlakók jórészt környékbeliek, zalaiak, de érkeztek Budapestről is.

– Közös énekléssel kezdődik minden nap, főként zalai népdalokat tanítok a gyerekeknek, akikkel Szőcs Emese is foglalkozik – tudtuk meg a népzenész-szervező Gubinecz Ákostól. – Aztán tánc következik, ezt Kovács Brigitta és Deák Bálint tartja, délután pedig a hangszeres foglalkozásoknál rajtam kívül Csonka Bogi és Dudás Klára citerával, Horváth Bálint pedig tamburával segíti a gyerekeket.

A szabadidős programok közt kézműves-foglalkozások, túra és táncház is vár a résztvevőkre, majd pénteken gála­műsorral zárul a tábor.

– A részvételhez nem szükséges előképzettség, de az itt lévők többsége foglalkozik zenével, tánccal – folytatta Gubinecz Ákos. – A gyerekek érdeklődők, szeretik a népzenét, már kérdezték is, hogy lesz-e a tábornak folytatása. Olyan közösség alakult ki, amelyhez a gyerekek ragaszkodnak. A hangszeres oktatásnál igyekszünk az egy hét alatt élményt is adni, úgy megmutatni például a citera használatát, hogy szívesen foglalkozzanak vele később is. Az alapokat ennél a hangszernél könnyen el lehet sajátítani, én gyerekdalokkal indítottam, amiket könnyen megtanulnak, lejátszanak.

A táborozók, jobbra Gubinecz Ákos és Nagy István Fotó: Korosa/Zalai Hírlap

Gubinecz Ákos a házigazda zenekar életéről is beszélt: idén ötéves a Csádé, az évfordulót év végén koncerttel ünnepelik majd meg, de addig számos fellépés vár még rájuk.

De térjünk vissza a táborhoz, melynek a helyi kastély ad otthont, ahol a résztvevőket Nagy István polgármester is meglátogatta. Ő elmondta, hogy több éve jó kapcsolatot ápol a település és a zenekar, örömét fejezte ki, hogy Szécsiszigetet választották helyszínnek, hiszen így a résztvevők is megismerik, illetve jó hírét viszik a falunak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában