Beszélni kell a betegségről

2019.08.15. 08:00

Bemutatkozik a Strokeinfó Alapítvány

A településen szombaton tartják Kiskutas napját. A programok középpontjába ezúttal az egészség, pontosabban egy súlyos betegség, a stroke elleni küzdelem kerül – egészségügyi mérésekkel, tanácsadással. Bemutatkozik a Strokeinfó Alapítvány is, melynek ez év februárja óta Kiskutas a székhelye.

Hajdu Péter

Az alapítványt 2011-ben indította útjára a betegségen átesett Sarkadi Gabriella, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy 2006. áprilisban élet-halál között feküdt, három hónapot töltött kórházban.

– Elhatároztam: minden eszközzel küzdeni fogok, hogy életben maradjanak, akiket elér ez a betegség – fogalmazott. – Fontos, hogy ezek az emberek minél teljesebb életet élhessenek, elengedhetetlen a felvilágosítás. Ezért kezdeményeztem a szervezet megalakítását, ahol új felfogásban, egyszerre foglalkozunk az egészséges élet fenntartásával és a gyógyulás elősegítésével.

Az alapítvány céljai közé tartozik a stroke megelőzésével kapcsolatos tájékoztatás, illetve a túlélők rehabilitáció­ban való segítése. Van egy 3 ezer fős online közösségük 2014 óta, 2017-től a fővárosban elindították a stroke-túlélő­klubot, s szeretnék, ha az ország egész területén szerveződnének ilyen közösségek.

Sarkadi Gabriella elmondta, idén februárban Kiskutas lett az alapítvány székhelye.

– Részben, mivel abban a térségben magas a stroke-osok száma, illetve maga a polgármester is túlélő, átesett a betegségen – mondta az okokról. – Szeretnénk vidéken is megjelenni, ezért szerveztük a székhelytelepülésre ezt az egészségnapot – közölte az alapítvány vezetője, hozzátéve: a jövőre nézve közös pályázati terveik vannak.

Halász Gábort, Kiskutas polgármesterét is megkérdeztük, aki elmondta: 2016-ban esett át a betegségen.

– Szeretnénk olyan igényes szórakoztatóprogramot szervezni, amely sok látogatót vonz hozzánk, a megyei kórház és Strokeinfó Alapítvány által végzett egészségügyi szűrésekre. Nagyon fontos, hogy beszéljünk erről a betegségről. Magyarországon tízpercenként kap stroke-ot, és félóránként hal meg emiatt valaki. Zala megye rossz helyzetben van e szempontból. Középtávú tervünk egy regionális stroke-rehabilitációs pont kialakítása a faluban – közölte Halász Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában