Egyre többen választják az államilag támogatott, körzeti fogorvosi ellátást

2019.08.31. 08:00

Átadták a felújított fogorvosi rendelőt Zalaapátiban

A 25 éves fogorvosi gépeket és eszközöket újakra cserélték a falu hat települést ellátó körzeti fogorvosi rendelőjében. Tegnap adták át az önkormányzati beruházást.

Szabó Judit

Dr. Németh Tamás mutatja az új eszközöket Manninger Jenőnek Fotó: Szabó Judit

A rendelő fenntartója, Zalaapáti önkormányzata a magyar állami költségvetésből kapott 19 millió forint támogatást a fejlesztésre, amelynek átadásán Vincze Tibor polgármester köszöntötte a megjelenteket, kifejezve örömét, hogy sikerült megújítani a teljes berendezést.

Manninger Jenő orszá­g­gyűlési képviselő a rendelő ava­tásán a fejlesztés előzményeiről elmondta: a zalaapáti fogorvosi rendelő korszerűsítése már nem fért bele az európai uniós programokba. Felmérték ugyanakkor, hogy az uniós projekteken kívül még milyen fejlesztések nem tűrnek halasztást a térségben, s mivel az egyik égető probléma a rendelő eszközeinek elavultsága volt, a központi költségvetésből sikerült támogatást szerezni a beruházásra. A 19 millió forintos állami forrást az önkormányzat kiegészítette egymillió forinttal, amiből a rendelő közműveit cserélték ki.

Dr. Németh Tamás mutatja az új eszközöket Manninger Jenőnek Fotó: Szabó Judit

A körzetben dolgozó dr. Németh Tamás fogszakorvos elmondta: a támogatásból kicserélték a fogorvosi székeket, az azokhoz tartozó eszközöket, a sterilizátort, és digitális röntgent állítottak üzembe, ami sokkal kisebb terhelést jelent a betegeknek, mint a régi készülék. Ehhez kapcsolódva informatikai fejlesztés is zajlott. Ezenkívül vettek egy új, gyökérkezelésekhez szükséges eszközt, és megújult a rendelő világítása. A korszerű berendezések üzembe helyezésével jelentős karbantartási és javítási költséget tudnak megspórolni, hiszen az új eszközökre két év garancia van.

A betegforgalomról dr. Németh Tamás elmondta: havonta körülbelül kétszáz beteget fogadnak és kezelnek.

– Bőven van tennivalónk, még nagyon messze vagyunk a nyugat-európai színvonaltól a lakosság fogazatának állapotát tekintve – mondta a fogorvos, hozzátéve, tapasztalatai szerint anyagi okok miatt egyre többen veszik igénybe a körzeti, államilag támogatott fogászati ellátást, és kevesebben fordulnak magánorvoshoz.

Zalaapátiban a fogorvos munkáját dentálhigiénikus is segíti, aki a gyerekek fogászati szűrésében és a fogkő-eltávolításban működik közre.

Az avatóünnepség keretében Bóka Tibor plébános megáldotta a rendelőt, majd a jelenlévők megtekintették a beruházást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában