darált tökmag is kerülhet rá

2019.08.23. 12:00

A Muravidéken lángosfesztivált rendeztek

Az előzetes várakozásokhoz képest is meglepően nagy sikert aratott a muravidéki településen első alkalommal megrendezett lángosfesztivál, hiszen 11 csapat nevezett a lángossütő versenyre, maga az esemény pedig több száz érdeklődőt vonzott.

Gyuricza Ferenc

Viktor Hranilovic és felesége a tökmagolajos, darált tökmagos lángossal

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A lángos népszerűsége elsősorban a könnyű elkészíthetőségében rejlik, hiszen gyorsan kisüthető, ugyanakkor olcsó és laktató eledel. A Muravidék egyik jellemző étele, melyet kétféle módon, burgonyával vagy anélkül készíthetünk el. Az ízesítése, a feltét kiválasztása már egyéni ízlés kérdése, ebben egészen változatos megoldásokkal is találkozhatunk – hangzott el a rendezvényen.

Viktor Hranilovic és felesége a tökmagolajos, darált tökmagos lángossal
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– A magyar konyha szerint készülő lángos tésztájából nem maradhat ki a krumpli – mondta lapunknak a csentei Pálinka Turisztikai Egyesület elnöke, Viktor Hranilovic. – Mi ehhez a recepthez ragaszkodunk, ugyanakkor egy kis újítással is éltünk, a kisütött lángost nemcsak tejföllel, hanem darált tökmaggal és tökmagolajjal is ízesítettük.

A férfi hozzátette, a jó lángos titka a tészta nyújtásában és kisütésében rejlik. A nyújtás során arra kell ügyelni, hogy a tészta ne vékonyodjon el, mert akkor ropogósra, szárazra sül össze. A sütésnél pedig az olaj hőmérsékletének megválasztására kell figyelnünk, 170 fok az ideális.

Viktor Hranilovic azt is elmondta: a Muravidéken egyre nagyobb a gasztronómiai programok iránti érdeklődés. Lángosfesztivál még nem volt a szomszédos ország magyarlakta területein, ám a gyertyánosi rendezvény megmutatta, hogy erre is van igény. Bár beneveztek a versenyre, de elsősorban a jó hangulat miatt vesznek részt a programon. Ennek ellenére bíztak a jó szereplésben, bár a zsűri ezúttal nem nekik kedvezett. Véleményük alapján a legjobb lángost a hosszúfalusi helyi közösség csapata készítette, a második helyen a Vas megyei Bejcgyertyános végzett, míg a harmadik a helyi, azaz gyertyánosi Hajnal Művelődési Egyesület lett. Különdíjat Radamos csapata kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában