Fejlesztések

2019.07.04. 10:00

Nemrég aszfaltoztak Förhéncen, a villamosítást is folytatják

Folytatódik Förhénc-hegy fejlesztése, ezúttal Újförhénc útja kapott mart aszfaltos felújítást.

Horváth-Balogh Attila

Nemcsak aszfaltborítást kapott az út, hanem új alapot is Fotók: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Mint azt Skanecz Sándor, a Förhéncért Egyesület elnöke lapunknak elmondta: az újförhénci részen már közel 5 éve folyamatosan végzik az úthálózat fejlesztését, mely során mart aszfaltos szakaszok készültek északi és déli irányban egyaránt.

– A területen korábban csak földút volt, amit a gazdák tartottak karban, javítgattak építési törmelékkel – bocsátotta előre Skanecz Sándor. – Mindenki tudta, hogy ez nem tartós megoldás, a terület megközelítéséhez másfajta minőségre van szükség. Felmértük a lehetőségeinket és hamar nyilvánvalóvá vált, hogy horribilis ára miatt az aszfalt sem realitás a gazdák számára, ezért elkezdtünk tájékozódni más lehetőségek felől. Így jött a mart aszfalt, aminek a közhiedelemmel ellentétben nem rosszak a tulajdonságai: kezelhető, ha az időjárás megfelelő, jól összeáll, szinte kiváló minőségű utat képez, hátránya viszont, hogy folyamatos karbantartást, felújítást igényel. Mi az egyesület bevételeiből évi 3-4 alkalommal megvalósítottuk ezt a karbantartást. Ám mivel anyagi lehetőségeink végesek, nem végeztünk az újförhénci, közel 2 kilométeres szakasszal teljes hosszúságban. Viszont a szakasz déli részén egyre több a ténylegesen is ott lakó, akik folyamatosan, életvitelszerűen kint tartózkodnak, s jogos igényük a megfelelő közlekedési infrastruktúra. Egyesületünk közgyűlése ezért úgy határozott, hogy az említett majdnem 400 méteres szakaszt máshogy, remélhetőleg tartósabb módon újítja fel. Ez azt jelenti, hogy az útalapot is felújíttattuk ezen a részen, s erre került a mart aszfalt, amit az önkormányzat biztosított. A szükséges anyagi forrást pedig az egyesület és az ott lakó gazdák, illetve a szerveződés többi tagja teremtette elő. Ennek köszönhetően nemcsak az említett 400 méter kapott teljesen új aszfaltborítást, hanem még tovább is tudtunk haladni, igaz ott már csak kátyúztunk, de úgy gondolom, ez is nagy dolog.

Nemcsak aszfaltborítást kapott az út, hanem új alapot is Fotók: Szakony Attila/Zalai Hírlap
Skanecz Sándor, az egyesület elnöke

Skanecz Sándor azt is elmondta: július közepétől folytatódik a villamos hálózat kiépítése Öregförhéncen, az első hegygerincen északi és déli irányban is 9 darab új lámpatestet helyeznek ki, így ezen a szakaszon teljessé válik a kiépítettség. A szolgáltatótól már kértek árajánlatot Újförhéncre is, az ezzel kapcsolatos döntéseket majd az egyesület közgyűlése hozza meg a későbbiekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában