Folklórműsor, borok, koncertek

2019.07.16. 14:00

Négy napos borfesztivál várta a vendégeket Gyenesdiáson

Az idei már a második év hogy Gyenesdiáson tartotta nyári táborát a Vass Lajos Népzenei Szövetség. Ennek végeztével táborzáró gálaműsort tartottak a Bornapok megnyitóünnepségén, melynek fénypontja az a műsorszám volt, amikor mind a 144 résztvevő együtt énekelt.

Keszey Ágnes

Fotó: A szerző

A több mint két és fél évtizede működő Vas Lajos Népzenei Szövetség közel egy hetes eseménye oktatók és gyerekek intenzív népzenei és művészeti továbbképzése.

Fotó: A szerző

A népzene, kiemelten a citera és tekerő, valamint a népdaléneklés tanulása mellett néptánc és kézműves foglalkozások is színesítették a tábort. Horváthné Bakos Ilona elmondta, hogy a citerával most ismerkedőktől kezdve a csoportvezetőkig több csoportban folyt az oktatás.

Fotó: A szerző

A szakemberek segítséget kaptak a mindennapi munkához, például hogy hogyan válasszanak ki népdalt, milyen művek számítanak archaikusnak, s azokat hogyan szólaltassák meg, vagy hogy hogyan állítsanak össze egy népdalcsokrot. A táborzáró gálaműsoron mindebből gazdag ízelítőt kapott a közönség.

Fotó: A szerző

Ezt követően bemutatták a Pékné Orbán Julianna által vezetett Gyenesdiási Dalárda és a Dorkó János vezetésével működő Egerszalóki Borvirág férfikórus és a Tekergő Zenekar közös, Én is iszom veletek című, bordalokat tartalmazó lemezét.

A Gyenesdiási Bornapok idején a legkisebbekre is gondoltak, hiszen minden nap több, gyerekeknek szóló előadás, koncert vezette fel a későbbi programokat. Pénteken sokakban megelevenedtek fiatalabbkori emlékeik az Európa Kiadó koncertjén, szombaton a Jólvanvilág zenekar zenélt, vasárnap pedig pánsíp, majd operett-nóta és musicalműsor után tűzijáték is színesítette a Bornapokat, melyet minden este tánczenés est zárt. Természetesen mindeközben helyi és környékbeli pincészetek borait s finom étkeket lehetett kóstolgatni, s kézművesek is kínálták portékáikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában