Gyógyító napok

2019.07.02. 10:00

Mese- és élményterápiás tábort szerveztek Márokföldön

Mese- és élményterápiás tábort szervezett állami gondozásban felnövő gyermekeknek az őriszentpéteri központú Tudomisénmicsoda Egészségfejlesztő Egyesület.

Gyuricza Ferenc

A mese- és élményterápiás tábor résztvevői a helyi önkéntes segítőikkel. Elöl jobbról a második dr. Krekó Kata Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

A Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ kőszegi és gencsapáti otthonainak lakói egy hetet tölthettek el a zalai településen. A múlt heti program a résztvevők lelki-érzelmi gyógyulását volt hivatott szolgálni. A tábor szakmai vezetője, dr. Krekó Kata pszichológus, a szervező egyesület elnöke úgy fogalmazott: olyan lányokkal foglalkoztak, akik életkorukból adódóan biológiailag már érettek, de lelkileg-érzelmileg nem.

– Azért választottuk a 12–14 éves korosztályt, mert a gyógyító programunk fő célja, hogy ezek a fiatal lányok megismerkedjenek a saját nőiségük kibontakozásával – magyarázta dr. Krekó Kata. – A lányok lelki-érzelmi éretlenségét nemcsak a koruk magyarázza, de azok a körülmények is, ahogyan felnőttek. Többen közülük bántalmazott vagy elhanyagolt gyermekek, van köztük olyan, aki csecsemő kora óta otthonban él, s olyan is, akit nemrég emeltek ki a családjából. Ezek a lányok a körülményeik miatt nem látnak maguk előtt megfelelő mintát arra, hogy mivel jár a nővé válás, hogyan kell felelősségteljesen viselkedniük a saját testük, majd idővel a saját gyermekük iránt. Ők nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelent nőnek, anyának lenni, ezért félő, a gyermekeik is hasonló sorsra jutnak, vagy ők is választhatják azt, amit egyeseknek az édesanyja tett, hogy a testüket értékesítik – mondta. A táborban szakemberek foglalkoztak a lányokkal, akik mellé helyi segítők is társultak.

A mese- és élményterápiás tábor résztvevői a helyi önkéntes segítőikkel. Elöl jobbról a második dr. Krekó Kata Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

– A gyerekek az élményterápiás programokban megtapasztalhatták saját értékeiket és a csoportösszetartás erejét is – folytatta, majd arról is beszélt, hogy nagyon sérült személyiségekről van szó, akik rosszban vannak saját magukkal. Az önelfogadás, az együttműködés, a következetesség nem tartozik az erősségeik közé, ezen próbáltak javítani. A pszichológus szerint ez a tábori körülmények között sokkal intenzívebb tud lenni, és olyan módszertani lehetőségeket is kínál, ami intézményi keretek között nem elérhető. Márokföld a maga természetközeliségével, a gyerekek számára szokatlan impulzusaival, a számos élményterápiás lehetőségével, például állatterápiás foglalkozásaival, vagy a megtapasztalás terén nyújtott eszköztárával ideális helyszín volt a céljaik eléréséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában