Harmadszor tartottak találkozót

2019.07.10. 07:00

Együtt alkottak a kovácsok Zalaszentgróton

Szombaton a kisszentgróti város­részben rendezték meg a harmadik kovácsmíves találkozót.

Szalay Csaba

Ajándékot készítettek a városnak Fotó: Szalay Csaba

Ebből az alkalomból a kovácsmíves céh mesterei és tanítványai ismét készítettek egy közös alkotást ajándékba Zalaszentgrót közterére: a korábban elkészült díszrácshoz a város nevét kovácsolt vasból. A házigazda, szervező Csiszár házaspár hölgytagja elmondta, hogy a rendezvény mottója: „Egy üllőn a mesterrel”, aminek a lényege, hogy egy idős, tapasztalt mester együtt dolgozik a fiatal növendékkel. A kisszentgróti rendezvényen Vajda László, a Népművészet Mestere kifejtette, hogy a kovácsoknak is kell egy évben két-három alkalom, amikor lazíthatnak társaik körében. Tapasztalatot cserélnek, új technikákkal ismerkednek, és az érdeklődő fiatalokat is viszik magukkal.

Ajándékot készítettek a városnak Fotó: Szalay Csaba

– Sikerült elérni, hogy több évi szünet után 900 órás OKJ-s kovács tanfolyam indul Tiszaeszláron, amelyre Zala megyéből is van két jelentkező. Talán a továbbiakban más tankerületek is felkarolják ezt a kezdeményezést. Erre azért lenne szükség, mert az országban dolgozó körülbelül 1200 hobbikovácsból nagyon sok ügyes mesterember lehetne, aki továbbviszi ezt a szép szakmát. Az olyan mesterek, mint például Csiszár Tibor, meg tudnák tanítani a kovácsmesterségre a mai fiatalokat – mondta Vajda László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában