A bringások élvezik

2019.07.29. 11:30

Cycle in a Network 2.0: zárókonferenciát tartottak Nagykanizsán

Egy határon átívelő, magyar–horvát együttműködési program jóvoltából rengeteg olyan fejlesztés valósult meg több mint 1,7 milliárd euróból Dél-Zalában és Muraköz megyében, amelyek az aktív, kerékpáros turizmus élénkítését szorgalmazzák.

Szabó Zsófia

A projektzáró előadói: Cseke Bence projektmenedzser, Balogh László önkormányzati képviselő, Cseresnyés Péter államtitkár, Rodekné Hederics Erika, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője, Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

A Cycle in a Network 2.0 elnevezésű projekt zárókonferenciáját szombaton tartották Nagykanizsán, amelyen elsőként Balogh László bizottsági elnök, önkormányzati képviselő mondott beszédet. Jelezte: a horvátok és a magyarok számára egyaránt fontos, hogy Muraföldét és Muraközt összekössék. Erre a program is kiváló lehetőséget teremt. Továbbá Nagykanizsa arra is törekszik, hogy kerékpáros- és kerékpárbarát város legyen. Ennek érdekében sok fejlesztés valósult meg.

A projektzáró előadói: Cseke Bence projektmenedzser, Balogh László önkormányzati képviselő, Cseresnyés Péter államtitkár, Rodekné Hederics Erika, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője, Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

A muraföldei vidékfejlesztésről, a kerékpáros turizmusról Cseresnyés Péter államtitkár, a Mura-program miniszteri biztosa tartott elő­adást. Utalt arra, a horvátokkal a projekt révén történő együttműködés már korábbra nyúlik vissza. A jelenlegi program elődje, a Cycle 1.0 projekt jóvoltából is sok fejlesztésre került sor. Többek közt új kerékpárutak, pihenőhelyek, biciklis létesítmények épültek, valamint több, a biciklis turizmust élénkítő rendezvény valósult meg Muraföldén és Muraközben egyaránt.

– A jelenlegi, Cycle 2.0 projekt pedig ennek a folytatása – mondta a politikus. – A program azt is szolgálja, hogy Murafölde új turisztikai célponttá váljon, azok számára is, akik az aktív turizmust kedvelik. Érdemes ellátogatni mind Muraföldére, mind Muraközbe: számos szépséget, még feltáratlan kincseket tartogat a látogatók számára. A Mura-­program révén pedig a mezőgazdaság, illetve ez esetben is a turisztika fejlesztését tűztük ki célul. Mindkét területen jelentős eredményeket értünk el – fogalmazott Cseresnyés Péter. Kiemelte: a megvalósult beruházások, korszerűsítések mellett a térség kerékpáros turizmusát legjelentősebben a jövő májusban tartandó Giro d’Italia kerékpáros körverseny kanizsai befutója viszi majd hírül.

Majd Cseke Bence projektmenedzser ismertette a jelenlegi Cycle projekt révén megvalósult fejlesztéseket. Ki­emelte: a projekttámogatás nagy részét, 85 százalékát infrastrukturális fejlesztésekre fordították. Ebből nem csak a horvátoknál, Nagykanizsán is számos fejlesztés valósult meg a Csónakázó-tó környékén, ahol több mint 4 kilométeres sétány, biciklis bázis, a város legnagyobb játszótere és felnőtt szabadtéri fitneszparkja épült. Továbbá Nagykanizsa és Murakeresztúr között új bicikliutat láttak el információs táblákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában