Skrabut Éva kapta a díjat

2019.07.29. 07:00

Az Egerszeg Búcsúban több lokálpatriótát is elismertek

Vasárnap zajlott a XX. Egerszeg Búcsú a Göcseji Falumúzeum és a MOGIM területén. A rendezvény keretében talált gazdára a 21. Lokálpatrióta díj is.

Magyar Hajnalka

Balaicz Zoltán, Kiss Gábor, Skrabut Éva, dr. Katona György, dr. Bérces Edit és dr. Kocsis Gyula a díjátadót követően

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Magyar Hajnalka

A Mária Magdolna, Zalaegerszeg védőszentje tiszteletére rendezett búcsút az Együtt Zalaegerszegért Egyesület hívta életre bő két évtizeddel ezelőtt. A falumúzeumban ez alkalommal is kirakodóvásár, mesterségbemutató és lacikonyha várta az érdeklődőket, a színpadon pedig bohócműsor, folklór és társastánc váltotta egymást. A MOGIM területén játszóház és veterán autók bemutatója kínált élményt.

Balaicz Zoltán, Kiss Gábor, Skrabut Éva, dr. Katona György, dr. Bérces Edit és dr. Kocsis Gyula a díjátadót követően Fotó: Magyar Hajnalka / Zalai Hírlap

A program kiállításmegnyitóval indult, a Pajtagalériában a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak pásztorhagyományokat felelevenítő faragásaiból nyílt tárlat. Ezt követte a fatemplomban megtartott ökumenikus istentisztelet, Tóth Gábor Norbert piarista szerzetes, Hodánics Péter református lelkipásztor és Zsugyel Kornél evangélikus lelkész szolgálatával.

Az idén két emlékplakettet is átadtak

Délután adták át a Lokálpatrióra díjat. Dr. Kocsis Gyula, az EZE elnöke kifejtette, az általuk alapított elismerés tisztán a közösségért végzett teljesítményt ismeri el, s a városlakók megbecsülését tükrözi. Minden évben javaslatokat kérnek a díjazottra, s idén három olyan jelölt neve is eséllyel szerepelt a listán, aki egyaránt kimagasló teljesítményt tudhat magáénak. Ezért a Lokálpatrióta díj mellett két emlékplakettet is átadtak. Utóbbiakat Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, valamint dr. Bérces Edit világbajnok ultramaraton futó, főiskolai docens vehette át.

A Lokálpatrióta díj kitüntetettjének laudációját dr. Katona György mérnök-közgazdász tartotta. Skrabut Évát, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnökét méltatva kitért régi ismeretségükre, s mindazon érdemeire, amit a népművészet, a hagyományápolás érdekében felmutatott. Nevéhez fűződik az országos fazekasfesztivál, továbbá a GébArt nemzetközi művésztelep elindítása, a 28. tábor éppen hétfőn kezdi meg munkáját. Az elismeréseket Balaicz Zoltán polgármester adta át, gratulálva a díjak mögötti teljesítményhez. Köszönetét fejezte ki dr. Kocsis Gyulának is a lokálpatrióta értékek ápolásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában