önerőből újíttatták fel

2019.07.29. 07:00

A paraszti porták hangulatát idézi a most felavatott kacorlaki tájház

Megmentettek egy pusztulásra ítélt parasztházat a Zrínyi utcán. A régi ingatlant az önkormányzat saját erőből felújíttatta falumúzeummá.

Szabó Zsófia

NagyErvin polgármester és Rakos Szilvia korábbiképviselő afalumúzeumban

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

Fagerendában megbúvó fecskefészek, dunnával dugig rakott ágy, kredenc és többszárnyú harmonikatükör is szépíti a rendbe hozott egykori Bankó-­házat. Az épület, amely sokáig az enyészeté volt, immár felújítva, ám régi idők hangulatát idézve várja a látogatókat. A falumúzeumot szombaton avatták fel ünnepélyes keretek között.

Nagy Ervin polgármester elmondta: önerőből, hosszú évek kitartó munkájával hozták rendbe az épületet.

Nagy Ervin polgármester és Rakos Szilvia korábbi képviselő a falumúzeumban
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– Az önkormányzat hét évvel ezelőtt, árverésen vásárolta meg a házat. Azt követően saját forrásból újítottuk fel, mivel nem sikerült pályázati forráshoz jutnunk. A parasztház nagyjából az 1800-as évek végén épült, többször cserélt gazdát is, mielőtt a falu tulajdonába került volna. A berendezéseket illetően sokan gondoskodtak arról, hogy igazi, korhű tárgyak, kellékek gazdagítsák. Amikre a mai fiatalok minden bizonnyal rácsodálkoznak. Így ismét hagyunk egy örökséget a jövő nemzedékének – mondta Nagy Ervin, majd Cseresnyés Péter államtitkár is köszöntötte a megjelenteket.

– Fontos, hogy tovább­vigye, megőrizze a következő generáció, amit elődeitől örökölt – így a politikus. – Nem csak a kacorlaki, egyúttal a magyar identitást is így lehet megerősíteni, továbbadni. A falumúzeum jómagamnak, ahogy többeknek is, a gyermekkorát idézi fel. Így vannak olyan közös pontok, amelyek segítenek az említett identitásunkat megőrizni, amikor egy régi emléket látunk. Ha pedig egy település arra áldoz, hogy egy házat megőriz, arról is tanúbizonyságot ad, hogy igazi erő, összetartás van a helyi közösségben: amely tiszteli a múltat, a hagyományokat és az identitást – fogalmazott Cseresnyés Péter.

A kacorlaki falunap megnyitóján elismerést is átadtak. Fliszár Károly főesperes-­plébános munkáját Kacorlak is oklevéllel köszönte meg. Az ünnepség után kulturális műsorok szórakoztatták a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában