a legmodernebb technika

2019.06.29. 07:00

Számítógép által vezérelt hűtőházat adtak át Kisrécsén

Pénteken adták át ünnepélyes keretek közt a Hivekovics családi gazdaságban a legmodernebb technológiával működő, számítógép által vezérelt hűtőházat, amely ezer tonna gyümölcs tárolására alkalmas.

Szabó Zsófia

Hűtőház átadó a Hivekovics családi Gazdaságnál Feldman Zsolt a mezőgazdaságért felelős államtitkár és Csresnyés PÉter Mura Nemzeti Programért feleős miniszteri biztos részvételével Hivekovics Ákos tulajdonos /szakállas/

Az 1600 négyzetméter alapterületű építményben nemcsak tárolni lehet a helyben termelt gyümölcsöt, hanem csomagolni is. A gazdaságos üzemeltetést a számítógépes irányítás mellett napelemes rendszer is biztosítja. Hivekovics Ákos, a családi vállalkozás egyik tulajdonosa elmondta: igazi csapatmunka eredményeként hozták létre a hűtőházat.

– Öt évvel ezelőtt még csak terv volt, hogy a 27 hektáros területet megvásároljuk 87 tulajdonostól, és kialakítunk egy hiánypótló üzemet. Piackutatás eredményeként láttuk, hogy a bogyós gyümölcsök termesztése eltűnőfélben van az országban. Ezért kezdtünk áfonyatermesztésbe. A munkánkhoz rengeteg segítséget kaptunk, kiemelten a Mura Nemzeti Programtól – jelezte Hivekovics Ákos.

 

Ezt követően Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár mondott beszédet. Kiemelte: értékteremtő beruházás jött létre.

– A vidékfejlesztési programban hűtő- és gombaházakra együttesen több mint 18 milliárd forintot szánunk. A kisrécsei létesítményt a program révén 270 millió forinttal támogattuk. A Hivekovics- gazdaság alapvetően a bogyós gyümölcsök és a körte termelésére épít. Ezek a gyümölcskultúrák speciális nevelési és feldolgozási igényűek. Mindkettőhöz nagy tudás és igényesség kell – összegezte Feldman Zsolt.

Cseresnyés Péter államtitkár, a Mura Nemzeti Programért felelős miniszteri biztos is szólt a beruházás fontosságáról.

– Dél-Zalában számos érték áll rendelkezésünkre, amelyeket kamatoztatni és megmutatni kell. Így a Mura-program a mezőgazdaságra és a turizmusra épül. A Hivekovics család gazdasága példaértékű: ugyanazt képviseli, amiről a program szól. A helyi értékek kamatoztatásában és az innovációban egyaránt élen jár – emelte ki Cseresnyés Péter. – Hamarosan újabb, nagyszabású fejlesztésre kerül sor a gazdaságban, amely a zöldség- és gyümölcstermesztést, a termőszezon megnyújtását fogja segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában