„Bor.Zene.Zala.”

2019.06.20. 17:30

Összefogtak: jövőre bemutatják Zala megye zászlósborát

Első alkalommal rendezik meg szeptember 20. és 21. között a Kányaváry Borbirtokon a „Bor.Zene.Zala.” elnevezésű borünnepet, melyen a borkultúra, a gasztronómia és a zene találkozik.

Benedek Bálint

Varga László (László pince), Keszler Viktor (Keszler birtok), Dóka Éva (Dóka pincészet), Szabadics Zoltán (Kányaváry Borbirtok), valamint Császár Kata (Cezar Winery) a sajtótájékoztatón

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A fesztivál részleteiről tegnap a helyszínen a szervezők és a partnerek közös sajtótájékoztatón számoltak be. A házi- és ötletgazda, a Kányaváry Borbirtok tulajdonosa, Szabadics Zoltán elmondta: a zalai borászok érzik, hogy a borvidék nem kapja meg a méltó elismerést, s nincs azon a méltó helyen a magyarországi borvidékek rangsorában, ahol évszázadokkal ezelőtt volt: az 1800-as évek végén a Zalai borvidék az ország egyik legnagyobb és legjobb területe volt.

– Természetesen azóta elcsatoltak bizonyos részeket, de a Kis-Balaton, Murafölde, Zalaegerszeg, illetve Zalaszentgrót környéke a legjobb termőhelyi adottságokkal rendelkezik – folytatta. – Elindult a közös gondolkodás, hogy miként lehetne változtatni a helyzeten.

Varga László (László pince), Keszler Viktor (Keszler birtok), Dóka Éva (Dóka pincészet), Szabadics Zoltán (Kányaváry Borbirtok), valamint Császár Kata (Cezar Winery) a sajtótájékoztatón Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Aztán a borbirtokok fejlesztették a technológiájukat, a berendezéseiket, ez vezetett a kiváló nedűk készítéséhez. A partnereink, barátaink az országos versenyeken ugyanolyan kiválóan szerepelnek, mint a nemzetközi terepen. A következő dimenzió az, hogy mi, zalai borászok összefogjunk, és egyrészt alakítsunk ki egy úgynevezett zászlósbort, valamint mutassuk meg magunkat a borkedvelő közönség előtt egy hangulatos fesztivállal, borünneppel. Ezzel egyértelmű célunk, hogy a zalai borvidék önmagában megjelenjen az ország legjobbjai között.

Szeretnék, ha méltó helyen lenne Zala a borvidékek rangsorában

Az elképzelést ­üdvözölte együttműködő partnerként a Magyar Turisztikai Ügynökség is, képviselőjük, Szűcs-Balázs Vera hozzátette: a borfesztiválok látogatói mindig rengeteg élménnyel gazdagodnak, attrakciókban vesznek részt, kóstolnak és nívós zenei programokat hallhatnak. Bíznak benne, hogy a Kis-Balaton ölelésében az első ünnep tradícióvá válik, és segíti a zalai borászatokat, a nedűiket pozicionálni az egyre színesedő magyar borturisztikai térképen.

 

A zászlósborról szólva Varga Eszter, a Zalai Borút Egyesület elnökségi tagja elmondta: a projekt jól halad, az infrastrukturális kereteket biztosították, s a kivételes összefogásnak köszönhetően a nedűt jövőre már bemutathatják. A zalaszentgróti Keszler Viktor kiemelte: a szakmai tanácskozás után arra jutottak, hogy a készülő fehér cuveé bort legalább három fajtából kell összeállítani és Zala értékeit kell képviselnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában