Csukás klasszikusa

2019.06.28. 13:00

Olvasótábor a zalaszentgróti általános iskolásoknak

Az iskolai vakáció az édes semmittevés mellett számos értékes elfoglaltságot is tartogat a gyerekek számára, főleg, ha a felnőttek nem sajnálják az időt az életre szóló élményekkel kecsegtető programok megszervezésére.

Arany Horváth Zsuzsa

Olvassák a Keménykalap és krumpliorr regényt Fotók: Arany Gábor

Ilyennek számíthat a zalaszentgróti olvasótábor, amely ezen a héten negyedszer hívta közös könyvolvasásra a város és környéke alsó tagozatos diákjait. Az ötletgazda Koczor György evangélikus lelkész, aki lelki szolgálatot teljesít a településen. (A zalaistvándi gyerekek számára is szervezett korábban hasonló tábort, lévén, ebben a községben lelkész.)

Ez alkalommal Szaksz Tímea tanárnővel együtt teremtettek Csukás István-féle mesevilágot a gyerekeknek. Tudniillik ezúttal az idén 84 éves magyar író Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényét választották a tábor „alapanyagául”. (A felnőtt többség bizonyára a filmet ismeri jobban, benne a gyerekfőszerepeket alakító Kovács Krisztiánnal és Berkes Gáborral. A szentgróti kis olvasók Koczor György választásai nyomán az előző években a Tenkes kapitánya, a Koppányi aga testamentuma és a Rab ember fiai volt terítéken, ebben az évben léptek ki a történelmi ifjúsági regények köréből.

Olvassák a Keménykalap és krumpliorr regényt Fotók: Arany Gábor

– A Keménykalap és krumpliorr sem mai darab… – Én is jól érzem magam a Csukás István teremtette világban, hiszen a gyerekkoromat idézi, ráadásul azon a helyszínen is játszódik, ahol gyerekeskedtem – mondta Koczor György, amikor szerdán délelőtt pár perces beszélgetéssel megakasztottuk az olvasást. (Az ifjúsági regény helyszíne egy óbudai játszótér és környéke, ahol a gyerekek elveszett görög teknősök után nyomoznak, közben meggyűlik a bajuk a mozgóárus fagyissal, de később jó barátok lesznek.) A választás mindig olyan könyvre esik, amely nem szerepel a kötelezők között, de izgalmas, fordulatos, és egy hét alatt feldolgozható.

A szentgróti olvasótábor résztvevői rajzaikkal, hátul Koczor György lelkész és Szaksz Tímea tanárnő

A befogadást segíti, hogy Koczor György felolvassa a gyerekeknek a szöveget, akik a könyveik előtt ülve követik az elhangzottakat. A gyerekek fejben nyomoznak, megismerik Lópici Gáspárt és Bagamérit, a fagylaltost (a mai ötvenesek számára Alfonzó emlékezetes alakításában maradhatott meg az emlékezetben az 1978-as játékfilmből). Az olvasótábor résztvevői a Keménykalap… könyvbeli sztoriját követve a Vadliba őrs mintájára őrsöket alapítottak, a jeleneteket lerajzolták, csatakiáltást találtak ki. (Persze a legtöbben Bagaméri fagyiskocsiját rajzolták le.) A szentgróti csapat a történet végén megismert cirkuszi előadást fogja eljátszani, amiben szinte mindenkinek jut szerep.

leszek majd a bemutató műsorban – mondta lelkesen a negyedikes, a tanévet kitűnő bizonyítvánnyal záró, az olvasótáborban másodszor megforduló Béres Jázmin, aki a 27 fős csapat lelkes mindentudójaként vállalkozott a szóvivő szerepére. – Tudom, hogy filmet is készítettek a meséből, de mi a könyv alapján haladunk, akiknek nem volt meg, azoknak kikölcsönöztük a könyvtárból. Én sokkal jobban szeretek olvasni, mint filmet nézni – tette hozzá a kislány, akinek alaposan be van táblázva a nyara, a szülőkkel való külföldi és belföldi nyaralás mellett legalább négy tábort sorolt fel, amikben részt vesz.

A harmadikos Tóth Áron László kicsit lazább nyár elé néz, ő Esztergomot és Szentendrét fogja megismerni a szüleivel együtt.

– Még nem tudom, mi leszek a cirkuszi előadásban, péntekre kigondolom. Olvasásban elég jó vagyok – mondta a kisfiú, akinek csupán egyetlen négyese lett a bizonyítványban. Először vett részt az olvasótáborban, biztosan jön jövőre is. A gyerekek kortársaiknak a nyárra a Keménykalap és krumpliorr mellett ajánlják az Egy ropi naplója című 13 kötetes amerikai ifjúsági sorozatot Jeff Kinney-től, a Titkos királyságot Rosie Bankstől, előbbi a fiúknak, utóbbi a lányoknak való.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában