Könyvajánló

2024.05.26. 10:30

Úton Amerikában

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral együttműködve folytatjuk azt a sorozatot, melyben az intézmény munkatársai ajánlanak állományukból egy-egy érdeklődésre számot tartó művet. A kiadványok között megjelennek szépirodalmi alkotások, de a könyvtárosok szakkönyvekre is felhívják a figyelmet.

Szakál Eszter

Látnivalók és hétköznapi tudnivalók egyaránt szerepelnek Hatala Csenge művében

Fotó: Szakál Eszter

Tényfeltáró kötetei (a Hírzárlat és a Requiem) után új könyvvel jelentkezett Hatala Csenge újságíró. A korábbi televíziós szerkesztő 2023-ban megjelent művével ezúttal Amerikába kalauzolta el olvasóit.  Írásában 45 nap autós utazásának történetét dolgozta fel, miközben a látottakat és meghatározó élményeit is megosztotta az érdeklődőkkel. A könyvet forgatva megtudhatjuk, miért döntött úgy, hogy elmegy az Egyesült Államokba, s azt is, hogy nem tervezte meg az egyes állomásokat, oda ment, ahová az útja vitte vagy a véletlen sodorta. Így jutott el egyebek mellett Chicagoba, Pittsburgh-be, New Yorkba és Vermontba. 

A szerző munkájában a főbb látnivalókat összegezte is, s nagy vonalakban leírta, hogy hol mit érdemes megtekinteni. Emellett több, az életmódot és a kinti szokásokat bemutató információval is ellátta az olvasókat. 

Kiderült például, hogy mi az, amiről az amerikaiak - velünk magyarokkal ellentétben - soha nem beszélnek, s az is, hogyan közlekednek az utakon. Jó tanácsként azt ajánlotta az utazást tervezőknek, hogy ha ellátogatnak az Államokba, jól gondolják meg, hogy milyen helyszíneket keresnek fel, mert a közbiztonság miatt nem lehet csak úgy és oda menni, ahová szeretnének. Ő ezt a szabályt nem mindig tartotta be, így valósulhatott meg életének több álma, köztük az, hogy találkozhatott gyermekkorának egyik meghatározó színészével, a Hair című film főszereplőjével. 

A tartalmas időtöltést kínáló, fotókkal gazdagított kiadvány a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, valamint a József Attila Városi Tagkönyvtárban foglalható, kölcsönözhető vagy előjegyezhető. A beiratkozott olvasók a kötetet az Apáczai-tagkönyvtárban fiókközi kölcsönzéssel érhetik el.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!