Színvonalas mezőny, szíves fogadtatás, családi program

2024.06.17. 07:00

Fogathajtó verseny Zalabaksán

Nyolcadik alkalommal rendezték meg vasárnap a C- kategóriás Zalabaksai Fogathajtó Versenyt a falu sportpályáján, amelyre Zalán kívül Fejér, Somogy, és Vas vármegyéből is érkeztek nagyló kettes fogatok, összesen 18-an.

Antal Lívia

Az akadályhajtás első körében Németh Szabolcs hajtó és segédhajtója, Németh Vanessza, a Vas vármegyei Uraiújfalu Sportegyesülettől a Zalabaksai Fogathajtó Versenyen

Fotó: Antal Lívia

A pálya minősége és a szíves vendéglátás miatt népszerűek a zalai versenyek a hajtók körében, így a zalabaksai verseny is, amely egyben pontszerző fordulója a vármegyei fogathajtó bajnokságnak, mondta el Szalai József, a Zala Vármegyei Lovas Szövetség fogathajtó referense. Kiemelte, hogy a zalaiak mindig jól szerepelnek az országos döntőben, dobogós helyezéseket érnek el egyéniben, tavaly pedig a csapatbajnoki címet hozták el.

A fogathajtó verseny nagy múltra tekint vissza Zalabaksán, ami még a fogathajtó munkalovak versenyével kezdődött, majd több éves szünet után éledt újjá, idézte fel Horváth Ottó, Zalabaksa polgármestere. Mint mondta, ez egy profi verseny, amit kötelessége támogatnia az önkormányzatnak. Nagy köszönet illeti Szalár Róbertet, családját és baráti körét a szervezésért, mert ha sok ember akar valamit, abból általában jó dolog szokott kisülni.

A Zalabaksai Fogathajtó Versenyen Szalár Róbert hibapont nélkül teljesítette az akadályhajtás első körét. Segédhajtója Nagy Bence volt
Fotó: Antal Lívia

- A fogathajtó versenynek helye van Zalabaksán, egyrészt színvonalas mezőnye miatt, másrészt, mert nagyon kedvelt a családok körében. Ezért is szerveztünk gyermekprogramokat - mondta el Szalár Róbert főszervező, a Zalalövő és Környéke Lovassport Egyesület versenyzője a kétfordulós akadályhajtás első köre után. Az ötszörös fogathajtó bajnok köszönetét fejezte ki Horváth Ottónak és a képviselő-testületnek a mindenkori támogatásért.

A fogathajtók húsz akadályból álló pályán versenyeznek, és a rugalmas bóják, úgynevezett selybák között kell emelkedő számsorrendben áthaladniuk, mondta el Szalai József. A selybák távolsága a kocsitávolság és plusz 20 centiméter. Tehát oldalanként mindössze 10-10 centiméter szabad hely áll rendelkezésre ahhoz, hogy áthaladjanak az akadályon úgy, hogy nem verik le a bóják tetején lévő kis labdát. Ha leverik büntetőpont jár, és azért is, ha túllépik a pályára kiszabott alapidőt. Ha a kétfordulós akadályhajtást többen teljesítették hibátlanul mindkétszer, akkor egy gyorsabb tempójú pályán összevetésre kerül sor. A hajtók ügyességükről és lovaik képzettségéről egyaránt tanúbizonyságot tesznek, mert vannak szűkített selybapárok is, ahol a két oldalon összesen csak 15 centiméter áll rendelkezésükre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában