Évadzáró gála

2019.06.18. 17:30

Mozgalmas nyár vár a Kanizsai Fiatalok Közösségére

Több, mint harminc produkciót láthatott a nagyérdemű a Kanizsai Fiatalok Közösségének hagyományos, évadzáró gáláján, amely, a szokásokhoz híven, ezúttal is teltház előtt zajlott.

Szabó Zsófia

Évadzáró Gála Kanizsai Fiatalakok Közösségénél

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A Honvéd Kaszinóban a napokban tartott, Az élet szép elnevezésű „ünnepen” vastaps kísérte az összművészeti előadásokat. Tánc, zene, ének, próza – a fiatalok minden művészeti csoportja, számtalan műfajban ízelítőt adott tehetségéből. Volt mit megmutatni, ugyanis az idei évad, a korábbiakhoz hasonlóan, ismét mozgalmasan, eredményesen telt. Az ifjak nem tétlenkedtek: több, mint ötven fellépés, több tucatnyi verseny, új előadások és produkciók írhatóak a „számlájukra”. Azonban nem csak megmutatták magukat és okoztak felejtethetetlen perceket a közönségnek. A megmérettetések mindegyikéről több aranyat, ezüstöt, bronzot és különdíjat hoztak haza, továbbá egyéniben is a közösség több tagja rangos elismerésekkel büszkélkedhet.

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A Kanizsai Fiatalok Közösségéhez tartozik a Honvéd Kaszinó Városi Színpada, a Magic Ritmo Tánccsoport, a Mozaik Társulat, a Mit tehetnék érted karitatív csoport, amelyek sikereiről, történéseiről rendszeresen olvashatnak lapunkban. Az évadzáró gálájuk remek terepet adott arra, hogy a közösség vezetőivel, motorjaival, Szollár-Nikolics Zsanna elnökkel, Pávlicz Erika és Fási Barnabás elnökhelyettesekkel értékeljük az elmúlt időszakot.

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

-Előrebocsájtom, hogy nyáron sem tétlenkedünk – mondta Szollár-Nikolics Zsanna. – Idén is Kerecsenyben tartjuk, július végén a közösség nyári táborát. Bő programrepertoárral: akrobatika és táncórák, kirándulás és még megannyi, hasznos-szórakoztató program. Emellett napközis vakációs programra is sor kerül július 7-től a Honvéd Kaszinóban, amely bárki számára nyitott. Olyanok előtt is, akik a hétköznapokban egyébként nem tagjaink. Tánccal, zenével, színjátszással is várunk minden érdeklődőt, a 8-13 éves korosztályból. A tanítási szünetek, mivel a tagjaink nagy része általános-, vagy középiskolába jár, aktív pihenésre több teret adnak. Azonban ilyenkor is ötletelünk, új koreográfiákat, darabokat, énekeket tanulunk és persze rengeteget sztorizunk az elmúlt időszakról – fogalmazott a közösség elnöke.

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

-Valóban, nem unatkoztunk idén sem – kapcsolódott a beszélgetésbe Fási Barnabás. – Még felsorolni is nehéz a sok versenyt, ahol szépen helytálltunk. Kiemelném: a versmondóink mindenütt taroltak. Sek Poetry, Nagy Gáspár Versmondó Verseny és még sorolhatnám. Utóbbiról például nyolc tagunk elhozta a dobogós helyezések valamelyikét, a különdíjakat, azaz senki sem tért haza üres kézzel. Ám még szólhatnék a budapesti megmérettetésen szerzett aranyminősítésről, a József Attila országos versenyen döntőjéről szintén. A kortárs modern táncos Magic Ritmo csoportjaink, a versmondókhoz hasonlóan, ugyancsak eredményesek voltak – folytatta a közösség alelnöke. -Öt nagyobb verseny, szólóban és csoportban, bajnoki cím, első és dobogós helyek országos és nemzetközi szinten. A tánc terén frissítünk a következő évadunkban. Hip-hop táncot is oktatunk a Magic Ritmo keretein belül. Ennek hamarosan formációs oktatása is lesz, azaz szervezettebben, kisebb csoportokban foglalkozunk a gyerekekkel. Kanizsán már nincs szervezett formában, verseny szinten ilyen oktatás. Azonban jómagam nyáron elvégzem egy képzést, amelynek köszönhetően hip-hop versenyekre készítjük fel a gyerekeket, a korábbinál jóval intenzívebben.

-Az énekeseinkre is nagyon büszkék vagyunk – vette át a szót Pávlicz Erika alelnök, az énekes fiatalok szakmai vezetője. – Improvizációs fesztivál, modern műfajú énekverseny, persze sehonnét sem jöttünk haza üres kézzel. A versenyekre való felkészülések nem csak a tagjainktól, tőlünk is koncentrált, összeszedett munkát igényelt. Azonban mindenki tette a dolgát, kérés, utasítás nélkül. Ennek is köszönhetőek a szép eredmények. Több „gyermekünk” kinőtte magát. Kezdetben még csak csoportban énekeltek, a gálán viszont már szólóban léptek fel. Kiemelném, hogy nem kötelezünk a gyerekekre semmit. Ha beiratkozik hozzánk egy fiatal, nem agitáljuk, hogy énekeljen. Szabad teret adunk nekik a döntésre. Mégis, idővel úgy érzik többen, egyre több műfajt ki szeretnének próbálni. Így lesz például egy versmondó énekes és táncos is, ám a karitatív csoportunkhoz is csatlakozik, hogy segítsen a rászorulóknak. Nemsokára a kanizsai hajléktalanokat lepjük meg egy hangulatos műsorral – összegezte Pávlicz Erika.

Az alkotóművészetekre, a vers-és novellaírásra szintén rágyúrtak a fiatalok. Csakúgy, mint a saját rendezésben, átiratban született színdarabokra, köztük a többször előadott, nagy sikernek örvendő A kis gyufaáruslány és a Tóték történetére. Azonban még e sok műfajt, tánctól a színházon át a zenéig, tetéznék újabbakkal, köztük pszichodráma-oktatással, jobb agyféltekés rajzórákkal. Jövőre pedig novelláskötetet adnának ki az ifjú tagok írásaiból. Addig pedig javában alkotásban is van, a napi munka mellett, a közösség. Szollár-Nikolics Zsanna elmondta: új darabon dolgoznak. A kávéházi kvartett a Mozaik Társulat által bemutatandó mű lesz, amely négy, különböző korban élő költőt mutat be művein keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában