Beruházás

2019.06.14. 07:00

Még idén befejezik a tájházat Domonkosfán

Még idén befejeződik a muravidéki település tájházának kialakítása. A több mint egy évtizede zajló beruházás befejező ütemét 110 ezer euróval támogatja a szlovén állam, ez elegendő a hátralévő munkákra.

Gyuricza Ferenc

Az Őrség egyik legfontosabb néprajzi hagyatékának tekintett tájház kialakítása – egy régi paraszti ház felújításával és átalakításával – már korábban megtörtént, az épület egyes helyiségeinek belső kialakítása, illetve a melléképületek felújítása azonban még folyamatban van. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kapott támogatás nemcsak ezek elvégzésére ad lehetőséget, de a szintén régóta tervezett szabadtéri színpad kialakítására is, míg a színpad körüli udvarrész térkövezéséhez Salovci község önkormányzata – közigazgatásilag ide tartozik Domonkosfa – biztosítja az anyagiakat. A szabadtéri színpadot másfél hónapon belül szeretnék befejezni, hogy a július 28-i arató- és cséplőünnepen már birtokba vehessék.

A domonkosfai tájház kialakítása 2008-ban kezdődött a Szegedi Tudományegyetem néprajz tanszékén oktatók és a hallgatók segítségével. A projekt alapjául szolgáló épület egykor a térség egyik legtehetősebb családja, a Kalamár família tulajdonát képezte, 1931-ben készült el jellegzetes őrségi stílusban. A tájház elsődlegesen néprajzi, turisztikai és gazdaságfejlesztési célokat szolgál, állandó tárlata többek között az őrségi ember növényeivel, a gyümölcstermesztéssel, a feldolgozási módokkal, a pálinkafőzéssel kapcsolatos eszközöket, tárgyakat, dokumentumokat mutat be. A projekt befejezése után újabb funkcióval bővül az épület, a tervek szerint itt kap elhelyezést a helyi nemzetiségi közösség hivatala. Az átadást november 8-ra tervezik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában