15. évforduló

2019.06.12. 09:00

Másfél évtizede működik a keszthelyi Ranolder János iskola

Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola újraalapításának 15. évfordulóját ünnepelte csütörtökön a Balaton Színházban.

Keszey Ágnes

Gálaműsoron mutatkoztak be a Ranolder-iskola diákjai a jubileumi ünnepségen, amelyen dr. Márfi Gyula veszprémi érsek is beszédet mondott. Mint hangsúlyozta: a teljes élet kialakításában is fontos szerepet vállal az iskola Fotó: Keszey Ágnes

1882-ben kezdődött meg a tanítás az egyházi iskolában, melyet 1948-ban államosítottak. 2004-ben került újra egyházi fenntartásba, alapítója és működtetője a Veszprémi Főegyházmegye.

– Krisztus szeretete lelkesít minket, olvasható a címerünkben, mintegy hitvallásként. A Ranolder nem körzetes iskola, tehát nem lakóhely alapján jelentkeznek hozzánk a gyermekek. Választják a mi iskolánkat keszthelyi és Keszthely környéki családok, méghozzá azért, mert nemcsak tanítunk a tantervnek megfelelően, hanem a munkánk középpontjába a keresztény nevelést és magyar nemzeti hagyományokat állítjuk. Mindezt azért, hogy a ránk bízott tanulók ne csak matematikából, angolból, nyelvtanból legyenek jók, hanem a tisztesség, a szorgalom, a segítőkészség, a felelősség is jellemük része legyen, amikor elballagnak iskolánkból – mondta Őry Gábor igazgató.

Gálaműsoron mutatkoztak be a Ranolder-iskola diákjai a jubileumi ünnepségen, amelyen dr. Márfi Gyula veszprémi érsek is beszédet mondott. Mint hangsúlyozta: a teljes élet kialakításában is fontos szerepet vállal az iskola Fotó: Keszey Ágnes

 

Köszöntőt mondott dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Manninger Jenő országgyűlési képviselő, majd a fenntartó képviseletében dr. Márfi Gyula veszprémi érsek ünnepi gondolatait hallhatták a jelenlevők. Megemlékezett az alapító püspökről, Ranolder Jánosról, és szólt a katolikus iskola szellemiségéről. Hangsúlyozta a helyes emberkép fontosságát, s azt, hogy a mindennapi megélhetés mellett szükség van szakismeretre, általános műveltségre, tartós és értelmes emberi kapcsolatokra, és a vallásra is. Felhívta a figyelmet, hogy ki kell bontakoztatni a gyerekek értelmi és érzelmi adottságait is.

– Mind a testi, mind a lelki nevelésnek egészségesnek kell lenni, de ebben a szóban benne van az egész: nem szabad csak egy részletet kiemelni – mondta Márfi Gyula, hozzátéve: mindezen túl szüksége van az embernek hitre, reményre és szeretetre is.

Gondolatai után az iskola igazgatója köszöntötte két elődjét, dr. Belák Péternét és Pálné Szelencsik Klárát, s azokat a munkatársait, akik másfél évtizede dolgoznak az iskolában, majd gálaműsoron léptek fel a tanulók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában